SENESTE INDLÆG

Kære Søs eller Kombilægen! Jeg har kæmpet med en overvægt i mange år,...
Hej Søs. Min datter, har siden hun var barn haft ekstremt tør og skællende...
Hej Søs, HJÆLP - jeg tror jeg har fået "sengelopper" For første gang...
Hej Søs... Forebyggelse af soleksem kan det afhjælpes med betacaroten og...
Hej Søs! Jeg har for nylig fået konstateret slidgigt i begge knæ. Har lige...
 Hej Søs,
Har du et bud på om man kan anvende andre...
D vitamin

Det er egentlig lidt misvisende at kalde D vitamin for et vitamin, da det mere er at betragte som et hormon eller hormonlignende stof pga. dets virkninger i kroppen. Dannelsen sker i huden ud fra kolesterol. Solen skal stå højt på himlen, og huden skal være nøgen for, at vi kan danne tilstrækkelig meget af det naturlige D3-vitamin. Mangel findes derfor især i de nordlige lande og er sjælden i de sydlige. I Skandinavien er det således kun i højsommeren, at der dannes nok D3-vitamin i huden, og går man tildækket, som for eksempel ældre og indvandrere, og er man mørkhudet, kan man også mangle D3-vitamin om sommeren.

D vitamins dannelse:

Vitamin D dannes hovedsageligt i huden, hvor solens UVB stråler medfører dannelse af det biologisk ikke-aktive vitamin D. 

Dette vitamin D omdannes siden i leveren til 25-hydroxyvitamin-D, der er kroppens depot vitamin. 

Når kroppen har brug for det biologisk aktive vitamin sker der en omdannelse af depotvitaminet i nyrerne til 1,25-dihydroxyvitamin D = D3 – som er det aktive D vitamin (hormonlignende stof), og det som typisk er i alle kosttilskud.

- Solen – den vigtigste kilde, da dannelsen sker naturligt i kroppen. 15-30 min i sollys i ydertimerne per dag er tilstrækkeligt i sommerhalvåret. Solbadning giver IKKE mere! 

- HUSK sol-rådene!

- Fede fisk, æg, mælkeprodukter og kød giver tilskud af D vitamin

- Kosten giver 2-4 mikrogram – så der skal i vinterhalvåret meget ofte suppleres med D vitamin-tilskud

D vitamin indgår i mange processer i kroppen og skal tilføres kroppen regelmæssigt. ikke nødvendigvis dagligt. 

Det er et vigtigt – meget vigtigt vitamin, men dobbelt så meget er ikke altid dobbelt så godt. Og man bør ikke bare dosere sig selv med store doser D vitamin og igennem længere tid. I og med at D vitamin deponeres i kroppen, så kan der opstå en overdoserings-situation, hvilket er ensbetydende med bivirkningssymptomer. Pauser i indtagelse af tilskud er godt, når det har stået på igennem nogle måneder. 

Overskydende D vitamin deponeres/ophobes i kroppen og fjernes kun langsomt fra systemet - D vitamin mængden i kroppen halveres på ca. 3-5 uger.

Det er et fedtopløseligt vitamin, hvilket betyder at det optages ind i kroppen ved hjælp af fedt.

D vitamin har en positiv indvirkning og indflydelse på fertiliteten (begge køn), fosteret og barnets udvikling under graviditeten, samt fra starten af livet.

Knogler og tænder – det ved vi – D vitamin bidrager til optagelse og udnyttelse af kalk (calcium) godt bistået af magnesium og vitamin K2 (ikke en skrivefejl det er K2 vitamin…meget vigtigere end K1).

Når kalk føres hen de rigtige steder i kroppen – knogler, tænder, muskler etc., så betyder det også, at der deponeres knapt så meget de ”forkerte” steder som er i vores kar. Med andre ord, så har D vitamin også en positiv indflydelse på vores hjerte og kredsløbet generelt.

Musklerne og deres optimale funktion. Mange med kroniske muskel- og ledsmerter har ofte et lavt niveau af D vitamin.

Vi skal være opmærksomme på at alder har en stor indflydelse på optagelse og udnyttelse af mange vitaminer og mineraler…..og vi taler ikke gammel-gammel, men der sker allerede et lille skift fra 40-45 års alderen og det gælder begge køn. Det er ikke et stort og nødvendigvis mærkbart skift, men det sker i takt med at mængden af kønshormoner ændres.

Det vurderes, at omkring 2 milliarder mennesker i både udviklingslande og udviklede lande har mangler på vitaminer og mineraler. Forskerne kalder det en skjult form for sult som har negative konsekvenser for helbredet og i særlig grad for ældre mennesker – og her er der tale om 60-65+.

Personer med lavt D-vitaminniveau har en betydelig højere risiko for at udvikle type 2 diabetes, hjerte-karsygdomme, knogleskørhed og frakturer, nedsat muskelmasse og -styrke med mere.

B-vitaminerne folat og B12 er i særlig grad nødvendige for stofskiftet og dannelse af DNA = vores celle-kernemateriale eller med andre ord vores cellers hjerne.

Derudover er mangler knyttet til degenerative sygdomme, herunder hjertekarsygdom, kognitiv nedsættelse og knogleskørhed.


På verdensplan er jernmangel blandt de mest udbredte ernæringsmangler. Her er konsekvensen blodmangel, og en forøget risiko for at udvikle demens i alderdommen.

I en europæisk befolkning, hvor levetiden stiger, er denne situation ekstra relevant. Optagelse, aktivering og dermed udnyttelse af madens næringsstoffer falder i takt med at vi bliver ældre. Hos småt-spisende ældre øges risikoen endnu mere for ikke at få tilstrækkeligt med essentielle næringsstoffer. Det er velkendt, at mangel på mikronæringsstoffer er særlig udbredt hos gruppen 65+ og endnu mere hos personer i firserne. Seniorer på 85 år og derover var dobbelt så tilbøjelige til at have lave niveauer af D-vitamin, folinsyre (et B vitamin) og B12 i forhold til de yngre. Det øger risikoen for aldersrelaterede sygdomme. 

Livskvaliteten sænkes og landets udgifter til sundhedsvæsenet stiger.

Hvor meget skal jeg tage? Et hyppigt stillet spørgsmål…

- "Ønsket/normal" niveau angives til 50 (nanomol/liter = nmol/L), men mange steder anbefales det at skulle hæves til 75! Og er man knoglemæssigt udfordret – familiemæssigt – så minimum 75 nmol/l.*

- Er D vitamin niveauet målt hos lægen, så siger man: Det ønskede mål (50 el 75) minus det målte niveau = den dosis man skal tage daglig i minimum 3-4 måneder - inden ny måling hos lægen foretages. Derefter måling 1 gang årligt.

- Eks. Målt til 25 nanomol/l. Så skal den daglige dosis være (minimum, hvis du spørger mig) 25 mikrogram dagligt.

*Vi mennesker er forskellige trods det samme antal kromosomer (gener), og derfor kan det være individuelt hvilket niveau man skal ligge på for at kroppen fungerer optimalt. Det gælder i alle sammenhæng, så har man ingen symptomer eller kropsmæssige udfordringer, så skal man IKKE bare kaste kosttilskud ind i kroppen fordi man hører at det er godt og sundt! Min mening og anbefaling.


 

Relaterede artikler

/ 10-02-2018 / Magnesium
/ 22-10-2016 / MOTIVATION VS. VANER
/ 22-10-2016 / Den stressede mave

ARTIKLER

Kun for kvinder
Menstruationssmerter og ”kur”
Læs mere
Børn og unge
Døden er os’ en naturlig del af livet!
Læs mere
Medicin
Celleforandringer er ikke ensbetydende med kræft.
Læs mere
Opskrifter
Fennikelsalat
Læs mere
Træning
TRÆNING, PRÆSTATION OG OPTIMERING
Læs mere