SENESTE INDLÆG

Kære Søs eller Kombilægen! Jeg har kæmpet med en overvægt i mange år,...
Hej Søs. Min datter, har siden hun var barn haft ekstremt tør og skællende...
Hej Søs, HJÆLP - jeg tror jeg har fået "sengelopper" For første gang...
Hej Søs... Forebyggelse af soleksem kan det afhjælpes med betacaroten og...
Hej Søs! Jeg har for nylig fået konstateret slidgigt i begge knæ. Har lige...
 Hej Søs,
Har du et bud på om man kan anvende andre...
Den stressede mave

Der er mange som mærker det markant og spontant, hvis de er stressede, så virker fordøjelsen bare ikke optimalt. Andre mærker det ikke så direkte eller så de tænker over det, men det gør deres fordøjelsessystem.
Stress og primært den stress, der er af langvarig karakter har en negativ indflydelse på fordøjelsens funktioner. Selvom du gør alt det rigtige med motion og kost, så vil maven og tarmen ikke blive og være rigtig sund, hvis den ofte udsættes for stress af længere varighed.

Du kender sikkert sætningen at det skal føles rigtigt i maven, for mave-tarmsystemet er nemlig en rigtig god indikator for, hvordan vi reelt set har det – både i vores liv generelt, i vores hverdag, og når der sker større forandringer.

Negativ stress kan udmønte sig i kvalme, diare, spontan forstoppelse, mavesmerter, oppustethed eller endda i mavekramper, du genkender det måske fra situationer som eksamener eller forud for en jobsamtale.

Når tanker og de medfølgende følelser på den måde kan mærkes i maven, skyldes det, at der i vores tarmsystem er et stort antal nerveender, og de påvirkes kraftigt, når du udsættes for ydre påvirkninger, der igangsætter negative eller nervøse tanker, som derefter starter følelsesmæssige reaktioner i kroppen.
Grunden til, at stress netop er særlig slemt for mavens funktion, er, at stresstilstanden påvirker det sympatiske nervesystem (læs tidligere i bogen) i hjernen, der reagerer ved at skrue ned for fordøjelsesprocesserne. Det sympatiske nervesystem påvirker i særlig grad hjertets og lungernes funktion, og når det er i aktion skrues der automatisk ned for det parasympatiske nervesystems funktion, som blandt andet styrer fordøjelsessystemets funktioner.

Med langvarig stress følger for manges vedkommende en tendens til at spise hurtigere, mere (men ikke af det sunde) og meget uregelmæssigt, og det er slet ikke godt for fordøjelsen.
Desuden vælger mange, der er havnet i en stresset hverdag, hurtig færdigmad, der typisk er fedtrig og fiberfattig, så maven slet ikke får noget at arbejde med.
En anden ting, der for mange følger med at være stresset, er for lidt energi og overskud til at være fysisk aktiv. Så motionen droppes til fordel for mere arbejde – ude som hjemme – eller nogle minutter i en sofa.
Det er bare heller ikke så hensigtsmæssigt, for den fysiske aktivitet er faktisk en meget vigtig hjørnesten, i forhold til at holde fordøjelsen i form.
Motion er også med til at motionere tarmen.
Resultatet behøver ikke at blive udpenslet mere, for du mærker den måske allerede eller kan selv regne det ud.

Når du bliver bevidst om det, kan du handle på det!
Du skal prioritere dig selv og din krop. Nemmere sagt og skrevet end gjort kan du tænke. Og enig, men det er vejen frem. Faktum er at det ikke behøver at være kæmpe store omvæltninger, men små tiltag, der gør en kæmpe forskel.
Først og fremmest skal regelmæssighed og ro omkring dine måltider ind i dit liv – igen.
Dernæst skal motionen flettes ind i dit travle skema, og det gælder som med maden og måltiderne, at det skal være regelmæssig motion.
Du vil opleve at den kroniske stress slipper sit meget kraftige tag i dig og din krop. Motion brænder en del af stressen af. Regelmæssige måltider, som der er ro omkring vil også påvirke den mentale stress i positiv retning.
Men – gør det enkelt for dig selv indtil du har mere overskud, og til der er mere tid, for ellers vil det give stress…. At skulle lave en masse sunde og meget varierede retter. Lav enkle planer for dine måltider og indkøbene til det.
Dyrk motion som det er nemt at komme til og hvor du – måske – ikke er afhængig af tider eller andre. Løb og cykling er to nemme former for motion, der kan dyrkes hvor som helst og når som helst.
Sidst, men også meget vigtigt for resultatet – din vejrtrækning.
Tag 3-5 minutter et par gange om dagen, hvor du sætter dig behageligt tilrette på en stol og fokuserer på at trække vejret godt og grundigt ned i lungerne og ud i kroppen. Inden du går videre med det du var i gang med kan du sætte prikken over i’et ved at strække dig godt og grundigt.
Fokus på din mad, motion og vejrtrækning vil på forholdsvis kort tid give resultat i form af en mindre reaktiv mave.

Relaterede artikler

/ 10-02-2018 / Magnesium
/ 10-02-2018 / D vitamin
/ 22-10-2016 / MOTIVATION VS. VANER

ARTIKLER

Kun for kvinder
Menstruationssmerter og ”kur”
Læs mere
Børn og unge
Døden er os’ en naturlig del af livet!
Læs mere
Medicin
Celleforandringer er ikke ensbetydende med kræft.
Læs mere
Opskrifter
Fennikelsalat
Læs mere
Træning
TRÆNING, PRÆSTATION OG OPTIMERING
Læs mere