SENESTE INDLÆG

Kære Søs eller Kombilægen! Jeg har kæmpet med en overvægt i mange år,...
Hej Søs. Min datter, har siden hun var barn haft ekstremt tør og skællende...
Hej Søs, HJÆLP - jeg tror jeg har fået "sengelopper" For første gang...
Hej Søs... Forebyggelse af soleksem kan det afhjælpes med betacaroten og...
Hej Søs! Jeg har for nylig fået konstateret slidgigt i begge knæ. Har lige...
 Hej Søs,
Har du et bud på om man kan anvende andre...
Mænd, søvn og testosteron

For en del mænd er søvn en ting mere på listen over det, der skal gøres på en dag, men det er på den anden side også deres frirum. Et frirum fra tanker, opgaver og tidsfrister, og faktisk er
søvn i virkeligheden en af de mest værdifulde aktiviteter man kan foretage sig i løbet af døgnet.
Gælder begge køn.
Derfor skal man indimellem stoppe op og give sin søvnhygiejne et grundigt tjek.
Ikke sjældent er der plads til forbedringer.

Hver person har deres eget behov for søvn. Dette behov varierer fra person til person, og muligvis imellem de to køn. I gennemsnit har de fleste voksne brug for syv til otte timers søvn hver nat for at kunne være optimalt vågne hele dagen. Det ændrer sig ikke fra ung til voksen og videre til – ældre, og heller ikke de to køn imellem.

De færreste er usikre på tegnene på for lidt søvn, så som manglende koncentration, tendens til at blunde når man sidder stille lidt, lette hovedpiner, og at fornemmelsen af overskud og energi er væk inden frokost.
Pres, stress og tidsfrister eller noget som minder om, kan i udstrakt grad påvirke kvaliteten af søvnen. Kroppen er træt, men hovedet kører videre, hvilket kan resultere i at man falder hurtigt i søvn, men sover let og ofte afbrudt.
Manglende søvn kan have en del negative effekter på kroppen og hjernen. Restitutionen går langsommere og mindre optimalt, hjernen ”vaskes” ikke ren i løbet af natten, tendensen til at spise usundt og mere sukkerholdigt i løbet af dagen stiger, hvilket kan medføre en overvægt, manglende søvn kan påvirke puls og blodtryk i negativ retning og sidst men ikke mindst, så producerer mænd mindre testosteron, når de ikke får søvn nok. Det sidste har stor betydning for mange dele af kroppen inklusive testiklerne og dannelsen af sædceller. Dermed kan manglende søvn få stor indflydelse på fertiliteten.

Mænd måske hyppigere end kvinder kan udvikle en række vaner, der kan medføre en dårlig søvnkvalitet, nemlig brug af stimulanser som alkohol, nikotin og koffein. Man bør så vidt muligt undgå disse stoffer fra sidst på eftermiddagen og resten af aftenen – de fleste af ugens dage.

Undgå at spise store måltider eller dyrke kraftig motion lige før det er tid til nathue og drømmeland. To aktiviteter som kan gribe meget forstyrrende ind på søvnen, og særligt, hvis der til tider kan være udfordringer med at falde i søvn og forblive i søvnen ind til alarmen vækker om morgenen.
Det kan måske være svært at undgå eks. det med at spise lidt sent, men så bør man skære kraftigt ned på de tunge kødsorter som okse-, kalve- og lammekød, og i stedet spise fisk eller fjerkræ, da det er lettere at fordøje og det forhindrer ikke i samme grad tryptofan (aminosyrer) at komme op til hjernen. Et væsentligt stof for dannelsen af søvnhormonet melatonin.

Hvis man har problemer med at sove ordentligt, nok og regelmæssigt i mere end en måned , så skal man tale med sin læge om det. Jo før jo bedre, for der skal ikke mange måneders søvn-udfordringer til, førend det tangerer noget som er kronisk.
Søvnen er for vigtig til at man må ignorere det, hvis der er udfordringer.

Gode søvnritualer = god søvnhygiejne kan gøre en forskel:
• Ingen mobil, pc etc. i soveværelset.
• Ingen kaffe, sort te eller alkohol 3-6 timer før sengetid.
• Dæmp lys og rumtemperatur et par timer inden sengetid.
• Gå samme tid i seng hver dag og stå op på samme tid. Hvis muligt.
• Undgå naplure i løbet af dagen. Forstyrrer nattesøvnen.
• Drik et glas tempereret vand og spis en banan 1 time inden sengetid.
• Stræk kroppen ud og tag nogle dybe vejrtrækninger, når du har lagt dig i sengen.
• Sig nej tak til indsovningspiller (indslumrings…) eller deciderede sovepiller, for det medfører ofte, at man ikke tager hånd om det som udløser søvn-udfordringerne. Genveje er ofte et skråplan….

Mænd og kosttilskud

Det er ikke så ofte at der lyder et rungende ja, når man spørger en mand om han tager kosttilskud. Det synes fortsat at være lidt kontroversielt, unødvendigt eller bare ligegyldigt. En del af årsagen er mangel på viden om hvad, hvor meget og hvornår.
Forståeligt, for der er lige mange for som imod.
Ingen tvivl om, at det ultimative er at indtage sund, varieret og regelmæssig kost. Der kan blot være tider hvor det ikke helt lader sig gøre, og i de perioder kan et supplement være hensigtsmæssigt.
Det som mænd skal fokusere på er ikke så forskelligt fra kvinder, men det gør noget forskelligt for de to køn.

Kalk
Der er mange mænd, der ikke får den anbefalede daglige mængde. Det er vigtigt for knogler, tænder og muskelbevægelser, og dertil kommer at kalk i mælk muligvis kan medvirke til at øge fedtudskillelsen. Der er dog studier, som viser at det ingen indflydelse har på vægten. Men tænk nu hvis!

Krom
Bliver indimellem hevet frem som et lille vidundermiddel mod en sød tand, men det er det ikke. Men….er indtagelsen af sukker eller sukkerholdige fødevarer/nydelsesmidler stort og hyppigt, så kan der være behov for i en periode (indtil der er kommet styr på sukkermængderne) at indtage et tilskud af krom. Min anbefaling er at tage dobbelt dosis i en periode på 3-6 måneder, mens der arbejdes med livsstilen. Da krom medvirker til at der dannes og udskilles normalt fungerende insulin, der medvirker til at regulere blodsukkeret.
Bærer man rundt på diagnosen – sukkersyge type 2 – så er det også relevant med krom.

Grønne kaffebønner (Robusta)
De har et indhold af chlorogene syrer, og de medvirker til at reducere postprandiale blodsukre, hvilket på dansk betyder – at blodsukkeret efter et måltid stiger langsommere end, når man ikke er påvirket (positivt) af chlorogene syrer. På den korte bane betyder det, at der går længere tid førend man bliver sulten igen, og på den lange bane, at blodsukkeret generelt bliver stabiliseret.
Det har samtidig vist sig, at det kan medvirke til at sænke det man i fagkredse kalder ”sladre-blodsukkeret”, der fortæller hvordan blodsukkeret generelt har ligget gennem de foregående 3 måneder. Det har stor betydning for diabetikere og deres organer, særligt de små nerver ude i vævene og øjnene.

Folinsyre
Et vitamin, der tilhører B vitamingruppen, og et vitamin som ikke kun er vigtigt for kvinder før og i starten af en graviditet. Det er også et vigtigt vitamin for mænd og for en normalt fungerende hjerne. En af de absolut vigtigste funktioner af folinsyre er dets evne til at nedsætte mængden af den skadelige aminosyre homocystein i blodet. Forhøjede mængder af homocystein i blodet øger risikoen for blodprop i hjerte og hjerne, samt hjerneblødning betydeligt. Rygere har brug for 2-3 gange så meget folinsyre som ikke-rygere. Endnu et incitament til at indføre rygestop.

Selen
Nogle undersøgelser har vist, at et lavt niveau af selen i blodet eller et lavt indtag af selen gennem kosten sandsynligvis kan øge risikoen for prostatakræft. Der er imidlertid ikke fundet en entydig tendens på gavnlig effekt af kosttilskud med selen, men derimod med kosten. Fisk, skaldyr og grønne grøntsager, dog er jordens indhold af selen væsentlig for mængden i grøntsagerne.

Omega-3
De færreste indtager fede fisk 2-3 gange ugentligt. Her tænkes ikke på fiskepålæg, der har ligget i lage eller er marineret, men den ferske udgave af fisken.
Der er ikke en daglig anbefalet mængde på omega-3, men 1-3 gram (sv.t. en halv dåse makrelfilet i tomat) er det bedste bud på en optimal mængde. Omega-3 medvirker blandt andet til at normalisere fedtstofferne i blodbanen (kolesterol og triglycerid), samt normalisere hormonerne.

Røde ris
Red yeast rice – forhøjet kolesterol og skal det behandles eller hvornår skal det behandles. Det er lige nu en lige så varm kartoffel som kulhydrater har været i en del år.
Jeg bliver ofte spurgt om det, og hvad jeg anbefaler.
Det er langt fra enkelt at svare på, for jeg synes også til tider at vi læger er for hidsige og hurtig med recepterne.
Min tilgang til kolesterol-problematikken er helhedsorienteret – jeg tager personens livsform – alt inklusive – med ind i ligningen. For i rigtigt mange tilfælde, så kan udskiftning af først den ene dårlige vane og så den anden dårlige vane, der så bliver erstattet med først den ene nye gode vane og så den anden gode vane, medføre at der kommer styr på fedtstofferne i blodbanen.
Tilbage til overskriften på dette afsnit. Jeg anbefaler alle at starte med at spise ½ krus kogte røde ris hver dag i 3 måneder, og derefter et par gange om ugen. Kan man ikke lide det, så er der kosttilskud på markedet med indhold af red yeast rice.
Røde ris har fået deres farve fra nogle gærsvampe, der har levet på dem. Monascus purpureus, og det derfra at forskere opdagede det stof, der i dag er det aktive stof i kolesterolsænkende mediciner.
Men….spis, træn og sov dig hellere til et lavere kolesteroltal….

Jern
Mænd skal være forsigtige med at tage jerntilskud medmindre, at der er påvist en jernmangel. Jern ophobes i kroppen og udskilles kun svagt og meget lidt over tid.
Overskud af jern aflejres i lever, bugspytkirtel, binyrer, kønsorganer og hjerte med mere, og kan dermed belaste de pågældende organer.
Tilskud af jern skal ses som en behandling, der kun skal foregå ved påvist mangel.

Hvorfor dette fokus nu?

Fordi jeg møder ALT for mange mænd i klinikken, der ikke tager sig helt så godt af sig selv som de burde… livet er for dejligt til ikke at passe på sig selv.

Søs

Relaterede artikler

/ 10-02-2018 / Magnesium
/ 10-02-2018 / D vitamin
/ 22-10-2016 / MOTIVATION VS. VANER
/ 22-10-2016 / Den stressede mave

ARTIKLER

Kun for kvinder
Menstruationssmerter og ”kur”
Læs mere
Børn og unge
Døden er os’ en naturlig del af livet!
Læs mere
Medicin
Celleforandringer er ikke ensbetydende med kræft.
Læs mere
Opskrifter
Fennikelsalat
Læs mere
Træning
TRÆNING, PRÆSTATION OG OPTIMERING
Læs mere