SENESTE INDLÆG

Kære Søs eller Kombilægen! Jeg har kæmpet med en overvægt i mange år,...
Hej Søs. Min datter, har siden hun var barn haft ekstremt tør og skællende...
Hej Søs, HJÆLP - jeg tror jeg har fået "sengelopper" For første gang...
Hej Søs... Forebyggelse af soleksem kan det afhjælpes med betacaroten og...
Hej Søs! Jeg har for nylig fået konstateret slidgigt i begge knæ. Har lige...
 Hej Søs,
Har du et bud på om man kan anvende andre...
Familie vitaminer eller familiens vitaminer

”Hvornår skal jeg starte med at give hende vitaminpille?” Det er en mor til en pige på 3 år, der stiller spørgsmålet. Det var ikke et spørgsmål om skal, skal ikke, men kort og godt – hvornår.
Ikke svært at forstå, at spørgsmålet kommer, for boghylder, blade og andre medier har været fyldt med for og imod de seneste 4-5 år. Som forældre ønsker man jo at gøre det bedste, så de små og lidt større kan vokse op under de bedste betingelser – fysisk som mentalt.
Kosttilskud er som navnet siger et tilskud til kosten, vel at mærke, hvis den ikke er varieret, lødig og indtages i tilstrækkelig mængde. Hvordan vurderer man så om de små og lidt større, og os selv inkluderet, får det som der brug og behov for?
Ifølge offentlige anbefalinger er der ikke brug for ekstra tilskud, på nær i specielle situationer og tilfælde (sygdom etc.).
Så firkantet tror jeg desværre ikke, at man kan betragte det, og flere kan med fordel i en periode supplere kosten med ekstra tilskud.


De mindreåriges behov

Fødes et barn til termin, så vil deres jerndepoter være fyldt op til at dække det første halve leveår, derefter skal de have tilskud indtil 1 års alderen, de skal desuden have D vitamin fra de er ca. 2 uger og til de er 2 år. Andre tilskud er vældigt omdiskuterede, og skulle umiddelbart ikke være relevant, medmindre de spiser (når de starter på mad) meget ensidigt og i små mængder, men tag en læge/sundhedsplejerske med på råd.
Væn børnene tidligt til at spise grønsager i alle de farver som de findes i fra naturens side. Det er ikke nok at give dem de samme grønsager hver dag, og så tænke – de spiser da grønt. Det er ikke varieret og giver dem ikke alt de har brug for. I de kræsne tilfælde, kan det være relevant at supplere kosten med multivitamin/mineral tabletter i nogle perioder. Min lommeanbefaling lyder, når ”et glas” er tømt, så hold en pause på 1-2 måneder, og derefter forfra igen, kroppen må gerne arbejde selv i perioder og kosten skal så vidt det er muligt dække de daglige behov. Efterår og vinter er en god periode at supplere i.
Mælkesyrebakterier og kostfibre booster børnenes infektions-immunforsvar, så enten fra kosten eller som periodiske tilskud – kosten er sjældent nok…Teenagere, vækstspurt og en varieret kost eller tilskud

I den ideelle verden skulle en teenager (eller andre aldre) ikke have brug for et specialtilskud eller i det hele taget nogen former for ekstra vitamin/mineral tilbud. Den ideelle verden er blot ofte langt væk fra den verden de befinder sig i. Flere undersøgelser viser, at mange unge skipper deres morgenmad, spiser maskinproducerede sandwich (eller tilsvarende) til frokost og ofte kun får et ”hjemmelavet” måltid per dag – aftensmad. Det skal tilføjes, at sundhedsbølgen også har nået den unge generation, og mange er bevidste om hvad de ”bør” spise og gør det. Men for den første gruppe er det er ikke at betragte som varieret kost.
Der bliver jævnligt talt om jern til teenagere, og særligt piger, når de starter med at menstruere, da jern indtag kan reducere optagelsen af andre mineraler, så skal man kun starte på jernprodukter, når der er påvist en jernmangel. Er der det, så suppler med vitamin C, det øger optagelsen af jern.
Vigtigere er det at sikre de unge nok D, kalk og magnesium, samt B vitaminer (evt. fra et godt multivitamin/mineral produkt) og omega-3 fedtsyrer.
Lider den unge af teenage-bumser kan et tilskud (i nogle måneder) af A vitamin, zink og omega-6 (dog ikke indtaget samtidig med omega-3), medvirke til at bedre hudens tilstand.


En graviditet skal ikke tære på dine ressourcer

De færreste kvinder påtænker at blive gravide eller er blevet gravide, uden at have søgt information om ”mulige ekstra behov”, som skal dækkes. Indtages en meget varieret kost, så anbefales det at kvinden skal tage 400 mikrogram folsyre/folinsyre dagligt, fra ”man går i træningslejr” og til man er 3 måneder henne i graviditeten.
Kosttilskud skal ikke bare tages fordi, der står at det er til gravide, det er vigtigt at kigge på kosten og finde ud af om indholdet dækker de ekstra behov, der opstår hen igennem graviditeten.
Det er også anbefalet at starte med jerntilskud fra 10. graviditetsuge, medmindre der er meget graviditetskvalme, så kan starten på jernindtag vente til uge 18 eller hvornår der er behov for tilskud. Gerne regelmæssige målinger – det kan give svaret på hvornår der er behov for jern.
Jern skal ikke indtages sammen med måltider eller andre kosttilskud fraset vitamin C, der øger optagelsen.
Igen vil jeg råde til, at der bliver taget en blodprøve for at se hvorvidt, der er behov og hvornår det behov er der. Der er kvinder, som udnytter deres kost optimalt, og særligt, hvis den er godt sammensat.
Omega-3 fedtsyrer, enten i form af tran, krill- eller fiskeolie, er især vigtige for fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, samt for graviditetens længde.
Er der udtalt træthed, graviditetskvalme og modstand mod flere fødevarer, så vil det være hensigtsmæssigt at tage multivitamin/mineral tablet(ter) dagligt (udviklet til gravide), men en fordel at se om der er de mængder i, som det anbefales under en graviditet eller under ammeperioden.
I dag findes der sprays, kapsler som kan åbnes og man kan med-blende tabletter i en mikro-smoothie – få frugtre/grøntsager, lidt juice og evt. mandel- eller rismælk – øger optagelsen af fedtopløselige vitaminer (A, D, E og K)

Mænd og kvinders behov er da forskellige eller er de?

Svaret er nej, og kun på få områder et lille ja.
Søger man på nettet på tilskud til mænd og kvinder, så er der primært fokus på den seksuelle formåen og ikke det helt basale. Er det basale ikke dækket, så vil de andre tilskud have svært ved at virke optimalt.
Det basale er ensbetydende med at sikre kroppen et kontinuert tilskud af alle vitaminer og mineraler, samt gode fedtsyrer, og helst gennem kosten. Det lader sig for mange ikke altid gøre, derfor kan tilskud være en god forsikring, men ikke nødvendigvis hele tiden.
Et multivitamin/mineral tilskud skal helst indeholde de fleste vitaminer og mineraler, og i de mængder som anbefales dagligt og gerne suppleret med nogle plantenæringsstoffer, da det giver værdifulde antioxidanter.
Ved medicinsk behandlede stofskiftelidelser skal man fortsat have jod, i de mængder som anbefales, hver dag, medmindre andet er anbefalet.
Ekstra jerntilskud (kraftige menstruationer) skal man kun indtage, hvis der er påvist jernmangel, og så ikke i forbindelse med et måltid eller en multivitamin/mineral tablet, men sammen med vitamin C.
Omega-3 er det vigtigt at få regelmæssigt. Fede fisk flere gange ugentligt eller som tilskud (fiske-, krill olie eller tran), det understøtter optagelsen af mange vitaminer og mineraler og mange funktioner i kroppen.


Et ”seniorliv” er for mange et aktivt liv – det stiller krav til kosten.

Rigtigt mange som er 70+ er meget fysisk aktive, men ikke nødvendigvis lige så aktiv, når det gælder at sørge for en varieret kost. Faktum er, med stigende alder reduceres kroppens evne til at optage og udnytte vitaminer, mineraler og andre aktive stoffer fra fødevarerne, og derfor er det endnu vigtigere, at spise en lødig og meget varieret kost eller gode tilskud til kosten.
Spis frugt og grønt hver dag, så farverigt som muligt, brug friske krydderurter, der er mange stoffer i som stimulerer og styrker kroppen. Mørke grønne, blå, røde og gule frugter og grønsager indeholder et stof (lutein) der gavner synet.
Reducer indtag af sukker, fedt og stimulanser. Spis groft, fisk og magert kød.
Det er godt at udfordre krop og hjerne så meget og så ofte som muligt.
Tilskud kan være et multivitamin/mineral produkt med fokus på A, C, E, zink og selen, der er gode antioxidanter, derudover kalk, magnesium og D3 vitamin.
Henover et år 2-3 perioder med mælkesyrebakterier eller algeprodukter vil motionere dele af immunforsvaret og gavne tarmfloraen.
Glem ikke omega-3 tilskud, hvis indtag af fisk er minimalt.
Det kan være en fordel at fordele kosttilskuddene fra aftensmaden til sengetid, for at sikre den bedste optagelse.


NÆSTEN NYT for nogen – K vitamin i to udgaver

Oktober 2009 fik Danmark en ADT (anbefalet daglig tilførsel) i dag 2016 hedder det RI = Reference Indtag - på K vitamin, hvor vi tidligere anvendte en vejledning som vi havde adopteret fra udlandet. Men nu skulle det være, det blev besluttet hvor meget vi bør have per dag – 75 mikrogram.
Der blev dog ikke taget højde for, at der eksisterer to forskellige former for K vitamin – K1 og K2.
K1 er ”plastervitaminet”, påvirker blodets evne til at størkne og det får vi overvejende fra grønne grønsager. Det skal man være varsom med, hvis man får blodfortyndende medicin.
Det andet K vitamin kaldes også for K2, og populært sagt – knoglevitaminet. Det påvirker meget lidt, hvis overhovedet, blodets størkningsevne, og skulle heller ikke udgøre en risiko med blodfortyndende medicin, men hav lægen med på råd.
K2 vitaminet aktiverer de knogle-opbyggende celler i knoglerne, og sikrer, at kalken kommer hen de rigtige steder i knoglerne i forbindelse med knogleopbygning. Det findes i æggeblommer, ost (særligt Gouda), kød og i et specielt sojaprodukt – natto, og det dannes i meget lille mængde i vores egen tarm, såfremt at vores tarmflora fungerer optimalt.

Mine anbefalinger
• Hver alder stiller sine krav til kroppen, og dermed også behov. Brug kun kosttilskud, hvis der virkelig er behov for det. Varieret og sund kost skal have første prioritet – altid. Mere grønt end andre farver
• Spædbørn og mindre årige bør have de vitaminer, som der anbefales. Tilskud derudover – kun ved behov, meget kræsne eller meget småt-spisende. Spørg en sundhedsplejerske
• Tal med teenageren om deres kostindtag i løbet af dagen, er det ikke varieret, så et multivitamin/mineral produkt evt. tilskud af omega-3 og omega-6, dog ikke på samme tidspunkt på dagen
• Planlægges en graviditet eller er den en realitet – folsyre/folinsyre dagligt til og med 1. Trimester – genre længere, jerntilskud fra uge 10, men tal evt. med lægen, omega-3 tilskud, hvis der ikke indtages fede fisk regelmæssigt og evt. et multivitamin/mineral produkt, hvis særligt behov
• Ikke-gravide og andre - Jerntilskud, kun hvis der er påvist jernmangel. Tilskud indtages forskudt af måltider og andre tilskud og for at øge optagelsen suppler med vitamin C
• 70+ og still going strong – evt et basis tilskud af vitaminer og mineraler, kalk, magnesium, D3 og K2 til knoglerne og omega-3 for hjerne, hjerte og led
• To produkter som jeg anbefaler året rundt er: Mælkesyrebakterier (som tilskud…kosten kan sjældent bidrage rigeligt) og omega-3 fedtsyrer…. Så rene som muligt…
• Økologiske grøntsager, masser af dem hver dag, og kan du ikke tygge dig igennem det hele, så blend og spis med kogte kerner – smager fantastisk og er det hele varmt, så er det som en top sund grød – undlad sukker også fra frugtRelaterede artikler

/ 10-02-2018 / Magnesium
/ 10-02-2018 / D vitamin
/ 22-10-2016 / MOTIVATION VS. VANER

ARTIKLER

Kun for kvinder
Menstruationssmerter og ”kur”
Læs mere
Børn og unge
Døden er os’ en naturlig del af livet!
Læs mere
Medicin
Celleforandringer er ikke ensbetydende med kræft.
Læs mere
Opskrifter
Fennikelsalat
Læs mere
Træning
TRÆNING, PRÆSTATION OG OPTIMERING
Læs mere