SENESTE INDLÆG

Kære Søs eller Kombilægen! Jeg har kæmpet med en overvægt i mange år,...
Hej Søs. Min datter, har siden hun var barn haft ekstremt tør og skællende...
Hej Søs, HJÆLP - jeg tror jeg har fået "sengelopper" For første gang...
Hej Søs... Forebyggelse af soleksem kan det afhjælpes med betacaroten og...
Hej Søs! Jeg har for nylig fået konstateret slidgigt i begge knæ. Har lige...
 Hej Søs,
Har du et bud på om man kan anvende andre...
OMEGA-3 FEDTSYRER

1) Hvorfor er Omega-3 fedtsyrer så gode for os?

Omega-3 fedtsyrer betegnes essentielle fedtsyrer. Det er fedtsyrer som kroppen ikke selv kan danne, men skal have tilført udefra primært via vores kost og sekundært via kosttilskud.
De er gode og sunde for den menneskelige krop fordi de indgår i rigtigt mange forskellige processer i kroppen. Vi kender i dag mange af de processer, men der er helt sikkert os’ mange som vi ikke kender til endnu.
Omega-3 fedtsyrer er vigtige for hjernen – dens udvikling og dens funktion.
De er vigtige – meget vigtige – i forhold til inflammations tilstande i kroppen – omega-3 fedtsyrer hæmmer og reducerer disse tilstande, og derudover har omega-3 fedtsyrer en positiv indvirkning på hjertet og karrenes funktion, samt deres generelle tilstand.

Der findes tre forskellige former for eller længder af omega-3 fedtsyrer og hver især har de deres funktioner i kroppen
ALA - Indeholder 18 kulstofatomer
EPA - Indeholder 20 kulstofatomer
DHA - Indeholder 22 kulstofatomer
Den højeste udgave af omega-3 fedtsyren er den mest "færdige" - så vi skal helst have EPA og DHA. EPA er kendt for at være gode for ledfunktioner, har en antiinflammatorisk virkning og eks indlæring, DHA er godt for hjerne- og nervefunktioner.

Der findes mange Omega-3 kilder på markedet og du har taget nogle forskellige med i dag.

TRADITIONEL FISKEOLIE OG LEVERTRAN ELL TRAN-OLIE
Regi: Møller's Levertran og en alm. fiskeolie.

2) Vi kender den alle sammen og mange har formentlig fået stukket den i halsen som børn: Levertran.

- Hvad er egentlig forskellen på den levertran nogen fik som børn og fiskeolie?

Levertran – typisk udvundet af torskelever – indeholder omega-3 fedtsyrer som er på samme form som den vi finder i fiskeolie – omega-3 på triglyceridform, hvilket vil sige at omega-3 fedtsyrerne er bundet til triglycerid, som er vi blandt andet kender som kroppens energidepot, og finder i vores fedtvæv og i blodbanen. I tranolie finder vi også vitaminer – A, D og E vitamin, som ikke findes i fiskeolie.
For at få glæde af omega-3 fedtsyrerne fra levertran eller fiskeolie, så skal de igennem nogle enzymatiske processer, der skal nemlig enzymer til for at fraspalte omega-3 fedtsyrer fra triglyceridet, så oemga-3 fedtsyrerne kan komme ud i kroppen og arbejde til gavn for vores sundhed.
En mere kompliceret proces.

KRILL OLIE - NÆSTE GENERATIONS OMEGA-3
Regi: 2-3 forskellige krill olier

3) Den næste kilde til Omega-3 vil nogen kalde "næste generations Omega-3". Eksperter udnævner den til – måske - at være bedre end de klassiske omega-3 produkter på markedet - hvorfor?

Krill olie er fortsat en forholdsvis ukendt type for mange mennesker, for folk tror bare, at omega-3 er omega-3, men der er forskel. Krill olie er omega-3 fedtsyrer på fosfolipidform. Det er en speciel form for fedtsyrer og de har en højere biotilgængelighed - dvs. det er lettere for kroppen at optage og dermed komme til at udnytte. Fosfolipider har en vandopløselig og fedt-opløselige ende, hvilket betyder at selve frigørelsen af omega-3 fedtsyrerne er en lettere proces og dermed til gavn for kroppen.
Kroppen kan bedre optage det, nedbryde det og dermed få frigjort omega-3 fedtsyrerne.

4) Hvor stammer krill olien fra?

Det stammer fra nogle små skaldyr kaldet lyskrebs. Det er en form for skaldyr og der findes ca. 70-80 forskellige arter af krill i havet, men den krill som er bliver høstet nede ved Antarktis, man bruger til krill olie. Så bliver det presset med det samme på en båd og puttet over på flasker. De høstes med lange rør. Så har man olien med hjem og putter det på glas. De indeholder stærke antioxidanter.

PLANTEOLIE / VEGETABILSK OMEGA-3
Regi: Planteolie

5) Så er der planteolie, som vi oftest bruger i maden. Hvilken type omega-3 finder vi i planteolier?

Det er bare en lavere form for omega-3 end den, der findes i de andre olier som tran eller krill. Det er den vegetabilske form. Kroppen kan i meget lille grad omdanne den vegetabilske omega-3 altså den som findes i bl.a. planteolier til de højere former for omega-3, som er dem vi finder i fisk eller kosttilskud - derfor er det ikke så meget af omega 3'en, der bliver omdannet.
Overordnet set, hvis du går efter at dække din krops behov for omega-3 fedtsyrer, så tænk i fisk i stedet for plante.

FERSK LAKS + DÅSEMAKREL
Regi: Laks og dåsemakrel

6) Hvis man ikke har lyst til at få sin omega-3 fra olier, så kan man ty til at få det direkte fra fisk. Hvor meget omega-3 får man ud af fx. laks og dåsemakrel?

Det er bedst hvis du går efter de fede fisk som laks, makrel eller sild. Der er ikke så meget i tun, men faktisk er dåsemakrel med hele stykker makrelfileter en rigtig god kilde til omega-3 (indeholder 3,5 g pr. 100 g omega-3 fedtsyrer). Så spis 1-2 dåsemakrel om ugen, så er du godt kørende.

AFRUNDING

7) Vi hører stort set kun om de gode effekter af Omega-3. Men kan man få for meget?
Ja, det kan man. For meget Omega-3 fedtsyrer kan virke blodfortyndende. Men du skal op på mange gram dagligt for at det virker blodfortyndede, så derfor er det ikke godt inden du skal opereres eksempelvis. Det skal man være opmærksom på.
Omega-3 kan virke blodtrykssænkende, så anvender man medicin mod forhøjet blodtryk, så skal man være opmærksom på om blodtrykket bliver sænket – for meget.

--

Relaterede artikler

/ 10-02-2018 / Magnesium
/ 10-02-2018 / D vitamin
/ 22-10-2016 / MOTIVATION VS. VANER

ARTIKLER

Kun for kvinder
Menstruationssmerter og ”kur”
Læs mere
Børn og unge
Døden er os’ en naturlig del af livet!
Læs mere
Medicin
Celleforandringer er ikke ensbetydende med kræft.
Læs mere
Opskrifter
Fennikelsalat
Læs mere
Træning
TRÆNING, PRÆSTATION OG OPTIMERING
Læs mere