SENESTE INDLÆG

Kære Søs eller Kombilægen! Jeg har kæmpet med en overvægt i mange år,...
Hej Søs. Min datter, har siden hun var barn haft ekstremt tør og skællende...
Hej Søs, HJÆLP - jeg tror jeg har fået "sengelopper" For første gang...
Hej Søs... Forebyggelse af soleksem kan det afhjælpes med betacaroten og...
Hej Søs! Jeg har for nylig fået konstateret slidgigt i begge knæ. Har lige...
 Hej Søs,
Har du et bud på om man kan anvende andre...
Kolesterol – ven eller fjende?

Vi er i mange årtier blevet tudet ørerne fulde af, at højt kolesterol var lig med åreforkalkning og kunne medføre hjerte-karsygdom.
Billedet er blevet mere nuanceret indenfor det seneste ti-år. Heldigvis, for det er væsentligt mere nuanceret end tidligere antaget.

Allerede nu fornemmes min modstand mod den – mange steder – vedtagne konklusion eller forudsigelse.

Forskere har kigget på de forhold i mange år, lavet undersøgelser hvor de har fulgt store grupper af testpersoner, der er foretaget sammenligningsstudier – set på graden af åreforkalkning og antallet af personer med hjertekarsygdomme – USA vs Japan og andre asiatiske lande, der er kendt for deres magre levevaner. Der var meget lidt forskel i graden af åreforkalkning set indenfor forskellige aldersgrupper, hvorimod antallet af personer med hjerte-kar sygdomme var markant højere i USA (og gælder efterhånden også for europæiske lande….) sammenlignet med Japan og andre asiatiske lande.

SÅ det er nok noget helt andet, der også spiller ind end bare…forhøjet kolesterol og særligt LDL-kolesterol (the bad guy/girl).
LIVSSTIL generelt.
Rygning, overvægt, in-aktivitet, forhøjet blodtryk, manglende eller nedsat (manglende fokus på..?) mental balance, for meget fed og ikke-nærende kost, manglende fokus på socialt samvær med andre (behøver ikke at indbefatte rigeligt mad og alkohol ☺ ) og for lidt fokus på egen glæde i hverdagen…..I kan selv fortsætte listen.

Vores kroppe producerer selv kolesterol – for det bruges i rigtigt mange forskellige dele af kroppen og har mange – positive – funktioner. Indtager vi meget via kosten, så skruer kroppen automatisk ned for produktionen – den er jo lidt små-doven. Indtager vi mindre skruer den op for produktionen. Derfor kan det være svært at reducere kolesteroltallet ved at ændre på kosten alene.

Hvad kan man gøre for at opnå en sundere kolesterol-indeholdende-krop?

Motion – medfører at HDL stiger, hvilket bevirker at kolesterol nedbringes ude i blodbanen og føres retur til leveren og LDL går ned. Derudover øges forbrændingen under og efter træningen + muskelmassen øges, så døgnforbrændingen stiger, kan medvirke til at vægten går ned, får de fleste til automatisk at spise sundere. Hvilket en del undersøgelser ligeledes har bekræftet.

Kosten – spis æg for de er sunde, spis masser af grønne grøntsager, magert kød, fjerkræ og fede fisk, og spis til du ikke længere er sulten, ikke helt frem til mæthedsgrænsen…

Pauser – som er dine og som er virkelige pauser for dig, krop og hjerne. De behøver ikke at være lange, men reelle pauser. Evt. til at kramme ☺

Monotask fremfor multitask. Giver ro i krop og hjerne. Sænker mængden af langtidsstress-hormonet i kroppen og dermed belastningen på hjerte og kredsløbssystemet.

Tilskud – røde ris – indeholder naturlige statiner som i dag anvendes til at sænke kolesterolen med. B vitaminer – bidrager til omsætningen af dine fødevarer. C vitamin – styrker bindevævet i karrene. Omega-3 – virker antiinflammatorisk. Mælkesyrebakterier – sikrer tarmfloraen og muligvis en øget udskillelse af kolesterol. Betaglukaner – en speciel form for fibre (havreklid), der ligeledes medvirker til at øge udskillelsen af galdesyrer fra tarmen, og nye skal dannes. Så der hentes kolesterol fra blodbanen til leveren til ny produktion = sænkning af kolesterolet.
Det var lidt at starte på….

Så – ven eller fjende?
I min verden en god og nødvendig ven – det er alt det andet du gør i din hverdag, som du skal give et seriøst eftersyn og regulere lidt (meget) på….

PS. personer med familiært betinget forhøjet kolesterol – SKAL søge læge forud for at søge andre alternativer….


Relaterede artikler

/ 10-02-2018 / Magnesium
/ 10-02-2018 / D vitamin
/ 22-10-2016 / MOTIVATION VS. VANER

ARTIKLER

Kun for kvinder
Menstruationssmerter og ”kur”
Læs mere
Børn og unge
Døden er os’ en naturlig del af livet!
Læs mere
Medicin
Celleforandringer er ikke ensbetydende med kræft.
Læs mere
Opskrifter
Fennikelsalat
Læs mere
Træning
TRÆNING, PRÆSTATION OG OPTIMERING
Læs mere