SENESTE INDLÆG

Kære Søs eller Kombilægen! Jeg har kæmpet med en overvægt i mange år,...
Hej Søs. Min datter, har siden hun var barn haft ekstremt tør og skællende...
Hej Søs, HJÆLP - jeg tror jeg har fået "sengelopper" For første gang...
Hej Søs... Forebyggelse af soleksem kan det afhjælpes med betacaroten og...
Hej Søs! Jeg har for nylig fået konstateret slidgigt i begge knæ. Har lige...
 Hej Søs,
Har du et bud på om man kan anvende andre...
Menstruationssmerter og ”kur”

Menstruationssmerter forekommer som navnet udtrykker i relation til menstruationen. De kan variere i intensitet fra måned til måned

De beskrives som ve-agtige og mærkes underlivet og ofte som lændesmerter.

Hos ca. 15% af alle kvinder er smerterne så voldsomme, at det kan betyde hyppige sygemeldinger.

I forbindelse med menstruationens start sker der hormonforandringer, og det er disse forandringer som betyder dannelse af nogle specifikke substanser i livmoderens slimhinde. De hedder prostaglandiner, og det er nogle specifikke prostaglandiner, der får livmoderen til at trække sig sammen, og det er en naturlig del af menstruationsprocessen.

Substanserne (prostaglandinerne) kan i nogle tilfælde også bevirke andre symptomer som kvalme, hovedpine, hedeture og diare.

Undersøgelser viser en højere mængde af disse prostaglandiner hos kvinder med menstruationssmerter i forhold til kvinder, der ikke oplever menstruationssmerter.

Reducér indtaget af sukker og salt markant i ugen op til menstruationsstart.

En uge før menstruationsstart skal den mættede fedtmængde (eks. synlige på og usynlige i kød) også nedsættes, og reducer mængden af omega-6, især i den form som kommer fra planteolier.

Øg dit fiberindtag, og du fordel dagens mængde af mad på mange små måltider - stabiliserer blodsukkeret. Mindre frugt, flere grønsager (særligt de grønne) og flere proteiner (helst kylling og fisk).  Brug krydderier, som ingefær, hvidløg, alm. løg, nellike og gurkemeje i rigelige mængder.

Skru ned for alkoholindtaget, og de sidste dage op til menstruationen undlad helt alkohol. Minimér mængden af koffeinholdige drikkevarer.

Anvend ikke vanddrivende urteteer, for de skyller også vigtige mineraler, som magnesium, kalk og kalium ud af kroppen - kan forværre smerterne.

Drik kamille- eller hindbærte. Muskelafslappende.

Det kan være en god hjælp at drikke frisk ananas-juice, der indeholder enzymet bromelain. Muskelafslappende.

Lige efter ægløsning (ca. 9-16 dage efter sidste menstruations første dag) skal du øge dit indtag af omega-3 (fra fisk, fiske- eller krill olie). Undersøgelser viser at et indtag, der svarer til mellem 1.200-2.400 mg omega-3 (halvdelen for krill olie) i perioden op til menstruationsstart reducerede smerterne, idet de kan medvirke til reducere dannelsen af de nævnte prostaglandiner.

Varme omkring maven og lænden øger blodgennemstrømningen i området, hvilket kan lindre, aflast eventuelt lænden mens du ligger med varme i form af puder under knæene.

Hvis du kan, så dyrk lidt let motion som gang og svømning kan faktisk ofte lette menstruationssmerterne, og afslappe bagefter.

En sidste anbefaling - gavner både smerter og sjæl – dyrk sex og varmt nærvær.


Relaterede artikler

/ 05-04-2012 / Det smertende kvindeliv
/ 03-12-2011 / PMS

ARTIKLER

Kun for kvinder
Menstruationssmerter og ”kur”
Læs mere
Børn og unge
Døden er os’ en naturlig del af livet!
Læs mere
Medicin
Celleforandringer er ikke ensbetydende med kræft.
Læs mere
Opskrifter
Fennikelsalat
Læs mere
Træning
TRÆNING, PRÆSTATION OG OPTIMERING
Læs mere