SENESTE INDLÆG

Kære Søs eller Kombilægen! Jeg har kæmpet med en overvægt i mange år,...
Hej Søs. Min datter, har siden hun var barn haft ekstremt tør og skællende...
Hej Søs, HJÆLP - jeg tror jeg har fået "sengelopper" For første gang...
Hej Søs... Forebyggelse af soleksem kan det afhjælpes med betacaroten og...
Hej Søs! Jeg har for nylig fået konstateret slidgigt i begge knæ. Har lige...
 Hej Søs,
Har du et bud på om man kan anvende andre...
Vitaminpiller skal, skal ikke?

Kosttilskud og særligt multivitaminer har været en varm kartoffel i mange år, og den er ikke blevet mindre varm de sidste 6 måneder, hvor medierne med korte intervaller har været fyldt med angstvækkende artikler (advarsler) om diverse forskningsresultater.

Er multivitamin-mineral produkter farlige, hvordan skal eller bør de anvendes, og af hvem og hvad betyder de mange begreber som bruges i annoncer og beskrivelser?

Forvirret? Forståeligt.

Vidste du at….

…..Vitaminer er organiske stoffer, der er livsnødvendige for en normalt fungerende krop. Vi danner nogle få vitaminer i kroppen, men ikke i tilstrækkelig mængde, så de skal tilføres via kost eller tilskud.

…..Mineraler er uorganiske stoffer (grundstoffer), der enten hjælper vitaminerne med at fungere eller er en slags byggesten i kroppen. Tilføres kroppen via kost eller tilskud.

….vitaminer og mineraler bliver ofte blandet sammen som om at det er det samme, men det er to helt forskellige grupper af stoffer.

Myte

Jo stærkere vitamin-mineral produkter, jo bedre!?

Fakta

De produkter som går under betegnelsen ”stærke” er registreret som lægemidler, og anbefales i forbindelse med mangeltilstande eller forebyggelse af samme.

Bør overvejende anvendes i samråd med en læge eller anden behandler.

Myte

Dyrere vitaminpiller er bedre end de billigere.

Fakta

Som udgangspunkt skal både de dyre og de billigere leve op til de samme krav til kvaliteten i Danmark (og mange andre steder…).

Opbygningsmæssigt og kilderne til de forskellige vitaminer og mineraler kan være forskellige fra de dyrere til de billigere, og der kan eventuelt være tilsat urter. Det kan gøre en forskel i optagelse og udnyttelse af produkterne.

Myte

Personer som indtager multivitamin-mineral produkter er generelt mindre syge end personer, der ikke tager dem?

Fakta

Vitaminer og mineraler, om det er fra kosten eller tilskud, kan ikke gøre det alene. Vitaminer og mineraler styrker kun til dels vores immunforsvar (den del som tager sig af infektioner). De skal være tilstede for at det kan fungere optimalt, men kan ikke i sig selv virke forebyggende eller afkorte et eks. forkølelsesforløb. 

 

Naturlige vs. Syntetiske vitaminer

En generel definition af ”naturlige” vitaminer er:

En koncentreret nutrient (næringsstof) udvundet fra naturlige kvalitets kilder. Den naturlige kilde indeholder co-faktorer (hjælpestoffer) som er naturligt forekommende i naturen.

Syntetiske vitaminer:

De syntetiske vitaminer (og mineraler) er fremstillet i laboratorier og indeholder ingen naturlige co-faktorer.

De fleste produkter som findes på hylderne i specialhandelen (eks. helsekostbutikker, apotek og Matas) såvel som i dagligvarehandelen er syntetisk fremstillede. Den voksende interesse for alt naturligt, organisk, og økologisk og et billede af, at det er overlegent i forhold til syntetisk fremstillede ingredienser og produkter, har betydet nye anprisninger og nye betegnelser for indholdet, der skal lede tanken hen på det naturlige – de rene råvarer. Vildledende. For det lader sig ikke gøre. Skal ingredienserne fremstilles, så de er identiske med dem i naturen og med alle co-faktorerne (hjælpestofferne - som i de reelle råvarer), så vil produkterne med alle vitaminer og mineraler blive ekstremt store eller du skal have mange tabletter/kapsler dagligt.


Hvad er bedst naturlige eller syntetiske vitaminer og mineraler?

Den diskussion er til dato ikke afgjort.

Sat overfor hinanden synes det umiddelbart som om, at de naturlige vil være at foretrække.

Men udover at kigge på sammensætningen af vitaminet og om dets naturlige hjælpestoffer er tilstede, så er det væsentligt at sammenligne molekylestrukturen. Det vil sige, hvordan ser selve vitaminet eller mineralet ud i produktet.

For et større spørgsmål, der for nuværende ikke er besvaret er, om fremstillingen af de naturlige vitaminer, underordnet en nænsom fremstillingsmetode, ændrer på vitaminmolekylernes struktur.

Det som yderligere skal tilføjes er, at de syntetisk fremstillede som oftest er stort set identiske (molekylstrukturmæssigt) med de naturlige, eller let konverteres til den naturlige form i kroppen.

Der er flere elementer, der også skal tages til indtægt når man skal vurdere det ene fremfor det andet – eks. renheden af råvaren, stabiliteten af vitaminerne og mineralerne og en konsistent dosis.

Og for at komme et svar – afgørelse – nærmere skal der større undersøgelser til, hvor man undersøger optagelse ind i kroppen, biotilgængelighed og virkning. De undersøgelser mangler grundlæggende for de fleste vitaminer, mineraler og andre aktive stoffer – naturlige eller syntetiske.

Skal man overhovedet spise tilskud?

Det er der ingen som til dato kan svare et klart nej eller ja til. Men ser man på de mange artikler, der har været i medierne alene det sidste år, så vil de fleste nok mene at det er et nej, det skal man ikke.

De fleste ved, at en multivitamin-mineral tablet underordnet kvaliteten ikke kan kompensere for en usund kost og levevis, men den kan til dels sikre at nogle deciderede vitamin eller mineral mangeltilstande ikke opstår.

En multivitamin-mineral tablet anbefales typisk til personer som er gravide, ældre og småt spisende, været eller er igennem et sygdomsforløb, spiser usundt og mere i samme retning.

Der til mener jeg kan tilføjes, at det kan være hensigtsmæssigt i perioder med større arbejds-, uddannelses- eller motionsbelastninger (træner op til et eller andet) eller belastninger/stress/pres af anden karakter, at tage et tilskud af vitaminer og mineraler i almindelige doser.

Det som myndighederne og forskerne har fokus på, er den til tider overdrevne brug af produkter med høje doser af de forskellige vitaminer og mineraler, og dertil lægges ikke sjældent et ekstra tilskud af et eller flere af de samme vitaminer og mineraler.

Obs:

Der har været en del fokus på A og E vitamin, samt betacaroten, og at det skulle øge dødeligheden markant. Konklusionen er baseret på en statistisk gennemgang af en del studier.

Men før du løber skrigende bort fra din almindelige multivitamin-mineral tablet, skal det tilføjes, at for langt hovedparten af studiernes vedkommende var der tale om meget høje doser af de angivne vitaminer.

Fødevarestyrelsen afventer at DTU kigger på undersøgelserne og konklusionen førend de vil komme med tiltag, anbefalinger eller advarsler.

Obs:

Er du af en behandler blevet anbefalet forskellige produkter, så gør dig selv en tjeneste og kig på ingredienslisterne. Læg tallene sammen for de forskellige indholdsstoffer og se hvor højt du kommer op på de enkelte.

Spørg behandleren hvor længe du skal tage produkterne, hvad du kan forvente af reaktioner fra din krop, og er doserne høje, så spørg ind til argumentationen for anbefalingen.


Kalk, knogler og D vitamin

Kalk, kalk og kalk, der bliver solgt uanede mængder af kalk som kosttilskud i Danmark hver dag året rundt. For ingen er længere i tvivl om, at kalk er væsentligt for stærke knogler, men for et par år siden blev der offentliggjort en undersøgelse i et britisk lægetidsskrift, der konkluderede at kalk kunne øge risikoen for blodpropper i særligt hjertet. Så stoppede alle lige op – igen.

Der var overvejende tale om produkter med ren kalk og uden D vitamin. Så sundhedsmyndighederne i DK mente ikke at der skulle ske ændringer i anbefalingerne. Dog er man blevet endnu mere opmærksom på, at kalkprodukter ikke bare skal indtages uden at skele til indholdet i kosten. Mange får stort set dækket deres daglige kalkbehov, og skal kun have et mindre tilskud. Det er næsten mere væsentligt, at have fokus på D og K2 vitaminerne, samt magnesium, ”knogleudfordrende” motion, samt at du starter tidligt (20’erne) i livet.

Vidste du at….

Hvis du spiser 30 gr. mandler får du 75 mg. kalk.

Hvis du indtager 1 glas mælk (2 dl.) og 1 skive mager ost får du 390 mg. kalk

Hvis du indtager 200 gr. Broccoli får du 90 mg. kalk

Hvis du spiser 30 gr. havregryn med mager mælk (1 dl. ) på får du 180 mg. kalk

Hvis du spiser 30 gr. Tørrede bønner får du 35 mg kalk


At 30 minutter i den tidlige eller sene sommersol (uden solfaktor og hvor strålerne er mindst farlige) er nok til at danne den mængde D vitamin du har brug for. I sommerperioden. 

Relaterede artikler

/ 10-02-2018 / Magnesium
/ 10-02-2018 / D vitamin
/ 22-10-2016 / MOTIVATION VS. VANER

ARTIKLER

Kun for kvinder
Menstruationssmerter og ”kur”
Læs mere
Børn og unge
Døden er os’ en naturlig del af livet!
Læs mere
Medicin
Celleforandringer er ikke ensbetydende med kræft.
Læs mere
Opskrifter
Fennikelsalat
Læs mere
Træning
TRÆNING, PRÆSTATION OG OPTIMERING
Læs mere