SENESTE INDLÆG

Kære Søs eller Kombilægen! Jeg har kæmpet med en overvægt i mange år,...
Hej Søs. Min datter, har siden hun var barn haft ekstremt tør og skællende...
Hej Søs, HJÆLP - jeg tror jeg har fået "sengelopper" For første gang...
Hej Søs... Forebyggelse af soleksem kan det afhjælpes med betacaroten og...
Hej Søs! Jeg har for nylig fået konstateret slidgigt i begge knæ. Har lige...
 Hej Søs,
Har du et bud på om man kan anvende andre...
Anti-aldring - virkelighed eller et modefænomen?

Det er efterhånden mange årtier siden, at ordet anti blev sat foran aldring. De første produkter til både udvortes og indvortes brug blev sat på hylderne, og lige så hurtigt revet ned igen – af forbrugerne. Ungdommen og at være ung var og er populært, men vi er dog blevet væsentligt meget klogere, mere bevidste og ikke så nemme at lokke. Eller er vi?

Mange steder i verden er det i dag en forskningsretning, nogle steder baseret på at opnå økonomiske fordele, og vel at mærke ikke til staten, og andre steder er det for at kunne følge med en stigende levealder, dermed følgende aldersrelaterede sygdomme og finde behandlingsmuligheder eller forebyggelsestiltag.

Den helt anden side af det, er der hvor du selv kan sætte ind, når du ved hvordan og med hvad.

Dine gener tæller ikke så meget for din aldring som din livsstil!

Hjernen – først og mest.

Alderens paradoks er at hjernen skrumper og forstanden vokser!

Det er ikke helt forkert for med alderen tages ”hjerneøkonomi” i brug, hvilket betyder at vi har lagret en store mængder af informationer, kompetencer og ikke mindst automatiseret en masse rutiner som yngre, det gør at vi som ældre kan ”udlicitere” opgaverne og derved spare dele af vores hjerne for stor-arbejde. Vi kan ”køre på rutinen”, det frigiver overskud til at bygge mere viden ovenpå – selv i en højere alder – eller lægge ny viden ind. Når vi drager de gamle erfaringer frem og kobler med ny viden eller opdagelser omkring sig selv og omverdenen og derfra vokser forstanden. Man siger at diplomatien vokser med alderen….

Forskning har vist, at hjernen kan vokse hele livet, men ikke så det helt kompenserer for det aldersbetingede tab.

Du skal passe på din hjerne som resten af kroppen (og måske mere). Giv den de rigtige betingelser i form af en stabil tilførsel af næring (hjernen lever af sukkerstoffer), motion for det øger blodgennemstrømningen på en måde som eksempelvis kosttilskud ikke kan og tilfører ilt, det medfører dannelse af nervestyrkende stoffer og en bedre stresskontrol, søvn (hjernen vokser under søvn), afslapning, glæde, udfordringer og socialt samvær med andre.

Alkohol, cigaretter og dårlig ernæring trækker modsat.

Optimer hjernefunktionen med:

Korttidshukommelse og koncentration 1-2(max) kopper kaffe og max 2 gange dagligt.

For meget kaffe giver det modsatte, nemlig en sløv og langsomt fungerende hjerne.

Langtidshukommelsen skal have fede fisk eller tilskud af krill olie eller fiske olie, samt en generel stabil tilførsel af sukkerstoffer.

Proteiner fremfor kulhydrater fra morgen til hen på eftermiddagen, for at sikre et højere energiniveau. Kulhydratrig mad medfører et højere niveau af tryptofan i blodbanen, hvilket medfører et behov for en ”morfar”. Kulhydrater skal først indtages sent på dagen og af den ”gode” slags.

Skal præstationsevnen styrkes kortvarigt skal du drikke et par kopper pebermynte te.Og undgå slik.

Spis mindre og opnå at blive biologisk yngre

Lyder i nogens ører enkelt og i andres utopisk, og det skal heller ikke ses så simpelt endda. Der er mange hypoteser om hvordan og hvorfor vi ældes, og rigtig mange teorier om hvordan vi kan forhale aldringsprocesserne. Og en af de teorier går på at reducere den daglige kalorieindtagelse, og ikke bare reducere dem, men at øge næringstætheden af det vi indtager. Det vil sige få mere fra mindre.

Forskellige forskergrupper har studeret henholdsvis bananfluer, rhesusaber og personer, der lever på Okinawa (øgruppe syd for Japan) og fælles for dem var et lavere energiindtag per dag end sammenlignet med andre tilsvarende. For den sidste gruppes vedkommende var deres kost mættet med næringsstoffer, spækket med vitaminer, mineraler og omega-3 fedtsyrer og deres dagskost typisk fordelt på 2 max 3 måltider per dag. Hvilket betyder at de ikke fordøjer hele tiden. De har en lavere sygelighed, det gælder stort set alle sygdomsgrupper, længere levetid og mange aldersrelaterede skavanker opstår langt senere og i mindre sværhedsgrad.

Der er ikke tale om at sulte sig selv, men tværtimod sikre sig (du kender sangen…) ordentlige næringsstoffer af god kvalitet, og så det dækker dit daglige behov, for et vedvarende energiunderskud i vores del af verden ville ikke være foreneligt med god livskvalitet og aktivitetsudfoldelse i det vanlige tempo.

Men forekomsten af livsstilsbetingede sygdomme som sukkersyge type2, forhøjet blodtryk og kolesterol, og de efterhånden typiske folkesygdomme, samt fedmeepidemien ville højst tænkeligt blive markant reduceret.

”Spis kun til du ikke længere er sulten og ikke til du er mæt!”Man fandt hos aberne:

At de fik et længere liv, færre aldersrelaterede sygdomme, lavere kropsvægt og lavere mængde kropsfedt, forbedret sukkerbalance, færre kræft- og hjertekarsygdomme, samt et mere ungdommeligt ydre (altså på aberne…)”Nyhed – ….creme tilsat ungdom….”

Det var faktisk ”efternavnet” på en natcreme til moden hud. Noget af et postulat og ingen forklaring på ungdomshemmeligheden, men underforstået at det ville tilføre forbrugeren den tilsatte ungdom. Næppe.

Lækre og dyre cremer er der helt sikkert lagt meget udvikling og rigtigt mange laboratorietimer bag, men skrue tiden tilbage, få cellefornyelsen op i et gear, der er en 25 årig værdig, når du er 40+ og ikke mindst rette streger og dybere linjer ud kan ikke ske. De kan tilføre gavnlige fedtstoffer, der kan medvirke til at binde fugten (så gå ikke udelukkende efter fugt, men fedt og fugt i en velkomponeret sammensætning) og dermed gøre din hud blød, mere fyldig og ikke mindst mere modstandsdygtig overfor vind, vejr og uhensigtsmæssige partikler. Og det at vide at den er dyr og dejlig kan også give god velvære, der ses og mærkes på huden.

Når du har nået en vis alder, så sker der ændringer i hormonbalancen, cellefornyelsen sker langsommere, din livsførelse til dato, samt for en mindre dels vedkommende din genetiske arv vil have sat sine spor i din hud.

Den bedste hud-anti-ageing kur er ro, faste rutiner og regelmæssighed. Lyder banalt og er det.

Rigeligt søvn, afslapning og masser af ilt. De færreste mennesker trækker vejret ordentligt ind.

Faste plejerutiner, brug blandt andet gode basisolier – for den modne hud er det avokadolie, kæmpenatlysolie, moskusrosenolie eller granatæbleolie. Alle er de gode basisolier, der har høje indhold af gavnlige fedtsyrer, vitaminer, mineraler og antioxidanter og de er særligt gode til 30+ og opefter huden.

Regelmæssigheden går på kosten (ugens uundgåelige), men ikke kun på indholdet også på regelmæssigheden i hvornår du spiser i forhold til at have et stabilt blodsukker. Det ustabile påvirker huden. Der er specifikke frugter og grønsager, der er udråbt til aldersforyngende, men studierne viser det ikke i samme udtalte grad. De viser dog, at det som giver størst gevinst er de hele frugter og grønsager og ikke kun ekstrakter derfra.

De flestes kost har et alt for højt indhold af omega-6, så der skal fokus på omega-3 i stedet. Varieret indtag af fisk.

Huden bygges op indefra og støttes udefra – derfor er det du putter i munden lige så vigtigt som det du smører udenpå.Tip:  brug 5 minutter inden du skal sove på at stå ved et åbent vindue og træk vejret dybt ind. Læg din ene hånd blidt på maven og du skal under inspirationen (trækker vejret ind) skubbe hånden væk. Så er din vejrtrækningen nede i maven. Udåndingen skal ske aktivt og ikke bare sivende…..din hud bliver glad for dig.Sørg for rigelige mængder af:

A vitamin – fisk, æg, mælk og smør (moderat mængde), grønne grønsager, peberfrugter, abrikoser og gulerødder. Vigtig for hudens og slimhindernes funktion.

B vitaminer (særligt pantoten, B6, biotin og folsyre) - Du får bl.a. B-vitaminer ved at spise kartofler med skræl, nødder, grove havregryn og klid, hvedekim, ølgær, bananer, abrikoser og grønt i form af kål, spirer og mørkegrønne salatsorter – eller et tilskud, men i form af et helt B kompleks. Påvirker positivt huden og hårets tilstand.

C vitamin – spis rigeligt af peberfrugter, persille, kiwier, citrusfrugter, løg og mindre af kartofler (med skræl). Er du ryger, så gerne lidt ekstra – igen. I vinterperioden kan det være hensigtsmæssigt at tage et kosttilskud med indhold af C vitamin, da det medvirker til at styrke immunforsvaret. Styrker bindevæv, knogler og blodkar.

D vitamin -  fede fisk, mælk og æg er gode kilder eller fra et tilskud. Overdoser ikke bare, da det er et fedtopløseligt vitamin, der ophobes i kroppen. Men i de mørke måneder kan der være brug for ekstra tilskud. Medvirker i rigtigt mange processer i kroppen.

E vitamin – som fås i olier, nødder, bælgfrugter, frø og fuldkornsprodukter. Forbedrer iltforsyningen til cellerne, neutraliserer frie radikaler (som kan afkorte cellers levetid) og medvirker til at sikre blodgennemstrømningen helt ud i huden.

Af mineraler skal nævnes kalk, magnesium, zink, mangan og selen. For kalk og magnesium gælder det at det er basiske mineraler, hvilket betyder at det kompenserer for den store mængde syre som ofte indtages i løbet af en dag (sukker, hvidt mel, kaffe, kød, sodavand, alkohol….)

Jeg vil ikke foretage samme gennemgang som for vitaminerne, da de mere eller mindre findes i de samme fødevarer, og vitaminer og mineraler påvirker direkte og indirekte hinandens optagelse og udnyttelse i kroppen.

Top ti listen på anti-aldrings føde- og drikkevarer:

Grønne grønsager (kål, broccoli og spinat), tomater, avocado, alle slags bær, gulerødder, nødder og frø, hvidløg og ingefær, mørk chokolade, rødvin nogle gange om ugen og masser af vand.Meditation og aldring

Telomerase er et enzym, der vedligeholder og reparerer vores telomerer, og dermed modvirker den skade, kronisk stress udsætter os for helt ned på kromosom niveau. Telomerase kaldes derfor ofte for et "anti-aging" enzym. Og forskere ved et universitet i Californien har vist, at mindfulness meditation igennem længere tid, kan øge telomerase aktiviteten, og dermed beskytte kroppen mod aldring. Den korrekte sammenhæng er, at mindfulness meditation skaber positive psykologiske ændringer, så som oplevelsen af større kontrol og oplevelsen af større mening med livet, dvs. større generel velvære, som igen altså påvirker og forøger niveauet af telomerase i cellerne.Bøger:

Anti-aging Miracles: Revolutionary Ways to Slow Down Aging, Enhance Sexual Energy, and Increase Vitality

Forfatter: James Forsythe

Forlag: Red Rock Picture Holdings(ha ha….min egen….)Guide til Meditation

CD + bog

Bjarne Nybo

CD indhold + tid:

 

Lydbog 31:26 
 

Kropsbevidsthed 12:26 
 

Mantra Meditation 22:44 
 

Akvariet 8:54

Udgiver: Center for Stress
Relaterede artikler

/ 10-02-2018 / Magnesium
/ 10-02-2018 / D vitamin
/ 22-10-2016 / MOTIVATION VS. VANER

ARTIKLER

Kun for kvinder
Menstruationssmerter og ”kur”
Læs mere
Børn og unge
Døden er os’ en naturlig del af livet!
Læs mere
Medicin
Celleforandringer er ikke ensbetydende med kræft.
Læs mere
Opskrifter
Fennikelsalat
Læs mere
Træning
TRÆNING, PRÆSTATION OG OPTIMERING
Læs mere