SENESTE INDLÆG

Kære Søs eller Kombilægen! Jeg har kæmpet med en overvægt i mange år,...
Hej Søs. Min datter, har siden hun var barn haft ekstremt tør og skællende...
Hej Søs, HJÆLP - jeg tror jeg har fået "sengelopper" For første gang...
Hej Søs... Forebyggelse af soleksem kan det afhjælpes med betacaroten og...
Hej Søs! Jeg har for nylig fået konstateret slidgigt i begge knæ. Har lige...
 Hej Søs,
Har du et bud på om man kan anvende andre...
Det smertende kvindeliv

Cirka 5% af alle kvinder lider af den kroniske sygdom – endometriose. Det er en sygdom, hvor der findes væv udenfor livmoderen, der minder om det man finder indeni livmoderen. Dette væv reagerer på de kvindelige hormoner på samme måde som vævet i livmoderens indre. Det betyder, at i forbindelse med menstruationscyklus så vokser det samtidig med slimhinden i livmoderen. Forskellen er, at det i livmoderen bliver afstødt som en menstruation, hvis ikke kvinden er blevet gravid. Det kan vævet udenfor livmoderen ikke. Det foregår inde i bughulen, og der kan opstå betændelseslignende tilstande, der på sigt kan betyde en forværring af sygdommen.

Det klassiske symptom er smerter, der kan variere meget. For nogen er det på det nærmeste invaliderende, og for andre er det til at leve med, og de er ofte ikke klar over at de lider af sygdommen, og den opdages typisk ved en tilfældighed og af andre grunde.

Udover smerter ses kraftige og uregelmæssige menstruationer, diare eller det modsatte, utilpashed, temperaturforhøjelse (bare lidt) op til menstruationen, jævnlige svampeinfektioner, reaktioner på specifikke fødevarer (brød og andet ”blegt”), oppustethed, ofte perioder med massiv træthed og en stor gruppe lider også af barnløshed.

Diagnosen stilles ved en kikkertundersøgelse med vævsprøve.

Man kender ikke årsagen, og har endnu ingen specifik behandling. Desværre.

Hormonbehandling (spiral eller p-piller) og operation er de umiddelbare muligheder.

Almindelige smertestillende er sjældent af det mest optimale, men den type som benævnes NSAID (dvs. en gruppe betændelsesdæmpende stoffer, der ikke indeholder binyrebarkhormon) virker mest betændelses- og smertedæmpende. For at give optimal lindring, skal behandlingen med NSAID starte 24-36 timer forud for at smerterne ”forventes”. De hæmmer dannelsen af de stoffer, der bl.a. medvirker til at udløse smerterne.

Det kan være en belastende sygdom, for arbejds- og samliv, derfor er det vigtigt med et godt samarbejde med din behandlende læge, for den kan udvikle sig og behandlingen skal ofte justeres, ændres eller noget helt nyt skal afprøves.


Relaterede artikler

/ 03-12-2011 / PMS

ARTIKLER

Kun for kvinder
Menstruationssmerter og ”kur”
Læs mere
Børn og unge
Døden er os’ en naturlig del af livet!
Læs mere
Medicin
Celleforandringer er ikke ensbetydende med kræft.
Læs mere
Opskrifter
Fennikelsalat
Læs mere
Træning
TRÆNING, PRÆSTATION OG OPTIMERING
Læs mere