SENESTE INDLÆG

Kære Søs eller Kombilægen! Jeg har kæmpet med en overvægt i mange år,...
Hej Søs. Min datter, har siden hun var barn haft ekstremt tør og skællende...
Hej Søs, HJÆLP - jeg tror jeg har fået "sengelopper" For første gang...
Hej Søs... Forebyggelse af soleksem kan det afhjælpes med betacaroten og...
Hej Søs! Jeg har for nylig fået konstateret slidgigt i begge knæ. Har lige...
 Hej Søs,
Har du et bud på om man kan anvende andre...
PMS

Jeg har fået en del mails med spørgsmål på nogle uspecifikke symptomer fra forskellige steder i kroppen. De kan ud fra beskrivelserne og tidspunkt på måneden (cyklus), hvor de er mest udtalte, komme ind under diagnosen PMS. Jeg har derfor valgt at gennemgå dele af PMS problematikken, og give nogle vejledninger til hvordan du selv kan gøre noget for at lindre nogle af symptomerne.

Starter lige med en definition på PMS, præmenstruelt syndrom, en samling af fysiske, psykologiske og emotionelle symptomer som kan sættes i forbindelse med menstruations cyklus.

Ifølge en stor skandinavisk undersøgelse rammes ca. 80% af alle kvinder ml. 19-46 år af PMS i mere eller mindre grad. PMS-symptomer kan variere fra kvinde til kvinde og fra måned til måned. Både i form og intensitet. Man ved faktisk ikke hvorfor symptomerne opstår, men den tætte relation til menstruationen tyder på at der kan være tale om en stor følsomhed for de kvindelige kønshormoner i perioden fra ægløsning til menstruationen starter.

Hvordan finder du ud af om du lider af PMS?

Du er kvinde i den fertile alder.

Du kan registrere symptomerne ml. 1-5 dage før menstruationsstart.

De typiske psykiske symptomer på PMS er træthed, (udtalt) irritation, lyst til at græde, nedtrykthed, humør som svinger som en sinuskurve (fra time til time), aggressiv (trafikken?), nedsat sexlyst……

Af fysiske symptomer dominerer brystspændinger, ”sjov” fordøjelse, øget luft fra tarmene, vægtstigning (vægten kan stige op til 5 kg), hovedpine, svimmelhed, lændesmerter……

De emotionelle symptomer varierer meget fra rastløshed over nedsat koncentrationsevne til udtalt afmægtighedsfølelse….

Prikkerne angiver at listerne er meget længere, men disse er typiske og genkendeligt for mange.

PMS forekommer i forskellige sværhedsgrader. Ved mild PMS kan både du og omgivelserne registrere, at du ikke helt er som du ”plejer”, men som sådan påvirker det ikke dit sociale liv. Hvorimod at ved svær PMS har det stor indflydelse på det sociale såvel som det arbejdsmæssige liv. Her er det vigtigt at tale med din læge, for der kan være tale om andre ting udover PMS – endometriose, urinvejsinfektioner og/eller psykiske ting som en depression. Der skal regulær behandling til.

Det som gør det svært at behandle PMS er, at det varierer så meget fra kvinde til kvinde, samt fra måned til måned.

Mange af de ting, der er afprøvet mod PMS gener har vist sig at være effektiv, men kun for en periode.

Motion (gerne 20-30 min per dag), grove kornsorter og grønsager, masser af frugt, og mindre sukker og hvidt mel, derudover reducere indtagelsen af koffeinholdige produkter, alkohol, stoppe med at ryge, samt anlægge nogle gode soverytmer.

Ved svære symptomer kan p-piller være et forsøg værd, og vægtstigningen stor kan vanddrivende tesorter tildels afhjælpe.

Videnskabelige undersøgelser har vist at et dagligt (ekstra) tilskud calcium (kalk) havde god effekt. Magnesium og B vitaminer er også afprøvet, men ikke med lige så stor effekt.

Der er et pollenprodukt, der i flere studier har vist en god virkning på en stor del af symptomerne. Produktet skal tages hver dag, og der synes ikke at være nogle hormonelle påvirkninger.

Akupunktur og zoneterapi har i studier også vist at kunne mindske/lindre symptomerne på PMS.

Sidst, men ikke mindst – sæt alarmen på din telefon eller sæt kryds i kalenderen, hvornår symptomerne plejer at starte. Sæt tid af til dig selv i de dage, søg venindernes selskab eller søg nærhed med din partner. For der er et tredje kvindehormon (oxytocin – ”kærlighedshormonet”), og  det har en afslappende effekt på nervesystemet såvel som den fysiske krop. Det bliver frigivet, når du laver ting, der er gode og rare for dig.

Håber at dette gav svar på mange af jeres spørgsmål.

Mange hilsner

Søs

Relaterede artikler

/ 05-04-2012 / Det smertende kvindeliv

ARTIKLER

Kun for kvinder
Menstruationssmerter og ”kur”
Læs mere
Børn og unge
Døden er os’ en naturlig del af livet!
Læs mere
Medicin
Celleforandringer er ikke ensbetydende med kræft.
Læs mere
Opskrifter
Fennikelsalat
Læs mere
Træning
TRÆNING, PRÆSTATION OG OPTIMERING
Læs mere