SENESTE INDLÆG

Kære Søs eller Kombilægen! Jeg har kæmpet med en overvægt i mange år,...
Hej Søs. Min datter, har siden hun var barn haft ekstremt tør og skællende...
Hej Søs, HJÆLP - jeg tror jeg har fået "sengelopper" For første gang...
Hej Søs... Forebyggelse af soleksem kan det afhjælpes med betacaroten og...
Hej Søs! Jeg har for nylig fået konstateret slidgigt i begge knæ. Har lige...
 Hej Søs,
Har du et bud på om man kan anvende andre...
Barn, når du er 30+

Der kommer jævnligt spørgsmål vedrørende kost og tilskud til en gravid, der er fyldt 30 år og måske ældre. Det er spørgsmål om der skal ekstra til for ikke at belaste kroppen. Det kan der sjældent svares entydigt på, for det afhænger helt af hvordan kvinden har levet i en del år før hun blev gravid, samt hvordan hendes kost er nu under graviditeten. For kroppen er fantastisk og mange kvinder oplever, at de aldrig har følt sig stærkere og sundere end nu, hvor de er gravide. Det modsatte er der klart også, derfor kommer spørgsmålene ofte.

Det gælder om at kosten er så lødigt sammensat som muligt, god kvalitet i råvarerne og reduktion af alt det blege og stimulanser (kaffe, sort te og sodavand (alkohol behøver ikke at blive nævnt…)).

Indtages en meget varieret kost, så anbefales det at kvinden skal tage 400 mikrogram folsyre/folinsyre dagligt, fra ”starten af træningslejren” og til de første 3 måneder er overstået – minimum.

Kosttilskud skal ikke bare tages fordi, der står at det er til gravide, det er vigtigt at kigge på kosten og finde ud af om indholdet dækker de ekstra behov, der opstår hen igennem graviditeten.

Det er også anbefalet at starte med jerntilskud fra 10. graviditetsuge, medmindre der er meget graviditetskvalme, så kan starten på jernindtag vente. Jern skal ikke indtages sammen med måltider eller andre kosttilskud fraset vitamin C, der øger optagelsen.

Igen vil jeg råde til, at der bliver taget en blodprøve for at se hvorvidt, der er behov og hvornår det behov er der. Der er kvinder, som udnytter deres kost optimalt, og særligt, hvis den er godt sammensat.

Omega-3 fedtsyrer, enten i form af tran, krill- eller fiskeolie, er især vigtige for fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, samt for graviditetens længde.

Er der udtalt træthed, graviditetskvalme og modstand mod flere fødevarer, så vil det være hensigtsmæssigt at tage multivitamin/mineral tablet(ter) dagligt (udviklet til gravide), men en fordel at se om der er de mængder i, som det anbefales under en graviditet eller under ammeperioden.

Når du har passeret den alder, hvor knoglerne ikke dannes hurtigere end de nedbrydes er det vigtigt at tænke i kalk, magnesium og D vitamin rig kost eller tilskud af god og letoptagelig kvalitet og gerne kombineret med plantenæringsstoffer og K2 vitamin.

Og den korte version – har du altid levet mere eller mindre sundt og med regelmæssig motion, er der nok ikke specielt behov for ekstra er det modsatte tilfældet, så skal der tænkes ekstra for at kroppen får alt den har behov for.

Relaterede artikler

/ 10-02-2018 / Magnesium
/ 10-02-2018 / D vitamin
/ 22-10-2016 / MOTIVATION VS. VANER

ARTIKLER

Kun for kvinder
Menstruationssmerter og ”kur”
Læs mere
Børn og unge
Døden er os’ en naturlig del af livet!
Læs mere
Medicin
Celleforandringer er ikke ensbetydende med kræft.
Læs mere
Opskrifter
Fennikelsalat
Læs mere
Træning
TRÆNING, PRÆSTATION OG OPTIMERING
Læs mere