SENESTE INDLÆG

Kære Søs eller Kombilægen! Jeg har kæmpet med en overvægt i mange år,...
Hej Søs. Min datter, har siden hun var barn haft ekstremt tør og skællende...
Hej Søs, HJÆLP - jeg tror jeg har fået "sengelopper" For første gang...
Hej Søs... Forebyggelse af soleksem kan det afhjælpes med betacaroten og...
Hej Søs! Jeg har for nylig fået konstateret slidgigt i begge knæ. Har lige...
 Hej Søs,
Har du et bud på om man kan anvende andre...
Glykæmisk indeks – rigtigt eller forkert

Glykæmisk Indeks er et begreb, som har vundet meget indpas i snakken om sundhed, men spørgsmålet er om vi altid bruger det helt rigtigt. Når man taler om fødevarer med lav GI, så er de i manges optik næsten per definition, at betragte som sunde, det er bare ikke altid tilfældet.

Når vi spiser et måltid stiger vores blodsukker efterfølgende, et normalt respons fra kroppen. Og hos en rask person reguleres blodsukkeret egentlig ret godt og forholdsvist hurtigt efter måltidet ned til normalt.

Tankerne bag ”diæter” med lavt GI er, at måltider som giver et højt blodsukker efterfølgende skulle medføre et så lavt blodsukker, at det vil udløse forskellige symptomer og en større spisetrang, men som nævnt, så vil en rask krop regulere blodsukkeret på en naturlig måde.

Hvis man i en længere periode spiser meget sukker (sukkerholdige drikke og fødevarer), så tyder det på at man udvikler en større trang, man kan også kalde det en form for afhængighed af sukker.

Mange oplever nemlig, at holder de sig fra sukker, så forsvinder trangen også lidt efter lidt, eller den bliver nemmere at håndtere (kontrollere). Så det er måske mere indholdet i måltidet (mængden af fibre og fedt), der skal tænkes over end om det specifikt har et lavt GI.

Derudover er der et ekstremt vigtigt omdrejningspunkt i hele denne blodsukkerdialog – hvor meget motion dyrker vi. Jo mindre motion jo højere stigning i blodsukkeret efter et måltid og i længere tid, end hvis vores muskler er velmotionerede.

Motionér din tarm…

Probiotika (mælkesyrebakterier) er kommet for at blive. Jeg skriver ofte om mælkesyrebakteriers (probiotika) fortræffeligheder, og de er overordentlig vigtige og relevante, når vi taler fordøjelse, immunforsvar og generelt velvære. De findes i forskellige mælkeprodukter, men sjældent i de mængder som der periodisk er behov for, derfor er kosttilskud et godt supplement når immunforsvaret skal styrkes, samt hvis fordøjelsen ikke er optimal. Mælkesyrebakterier får deres næring fra fibre (ufordøjelige kulhydrater), enten fra kosten eller igen som kosttilskud. Nogle af de bedst kendte og afprøvede indenfor kosttilskud er inulin og betaglukaner, de findes også naturligt i løg, porrer, artiskokker, byg- eller havreklid. Underordnet formen fibrene indtages i, så er masser af rent vand vigtigt ellers kan deres fulde effekt ikke opnås.

Regulær motion flere gange ugentligt understøtter på bedste måde den ”indvendige” motion.

Krydderier stimulerer og optimerer:

Fordøjelsessystemet er selvfølgelig mere end kun tarmene, men de får oftest mest fokus, når vi taler om det.

Sure opstød, svien og brænden i spiserøret, kvalme, træthed efter et måltid, pludselig mæthedsfornemmelse, oppustethed, forøget luftproduktion og ja listen kunne blive væsentligt længere. De symptomer kan hænge sammen med at mavesyreproduktionen er for lav. Det overses tit, da det ikke er livstruende eller kan give mavesår, og behandles til tider fejlagtigt med mavesyredæmpende medicin. Det kan være svært at undersøge for, men forskellige tilstande og sygdomme kan give det forbigående eller mere kronisk.

Det kan bedres med at starte dagen med et glas vand med enten citron eller ostevalle i, små hyppige måltider og med rigeligt brug af citron, rosmarin, fennikel, ingefær, chili, hvidløg, peberrod og pebermynte. Kan man ikke lide de krydderier, så kan flere af dem fås på tablet eller kapselform.

Ananas, kiwi og papaya stimulerer og fremmer fordøjelsen, da de indeholder nogle enzymer som hjælper proteinomsætningen. Spis en lille frugtsalat ca. 30 minutter før et større måltid.


Relaterede artikler

/ 10-02-2018 / Magnesium
/ 10-02-2018 / D vitamin
/ 22-10-2016 / MOTIVATION VS. VANER

ARTIKLER

Kun for kvinder
Menstruationssmerter og ”kur”
Læs mere
Børn og unge
Døden er os’ en naturlig del af livet!
Læs mere
Medicin
Celleforandringer er ikke ensbetydende med kræft.
Læs mere
Opskrifter
Fennikelsalat
Læs mere
Træning
TRÆNING, PRÆSTATION OG OPTIMERING
Læs mere