SENESTE INDLÆG

Kære Søs eller Kombilægen! Jeg har kæmpet med en overvægt i mange år,...
Hej Søs. Min datter, har siden hun var barn haft ekstremt tør og skællende...
Hej Søs, HJÆLP - jeg tror jeg har fået "sengelopper" For første gang...
Hej Søs... Forebyggelse af soleksem kan det afhjælpes med betacaroten og...
Hej Søs! Jeg har for nylig fået konstateret slidgigt i begge knæ. Har lige...
 Hej Søs,
Har du et bud på om man kan anvende andre...
Hvorfor skal børn vaccineres?

Langt de fleste børn i Danmark følger det anbefalede vaccinationsprogram. Men hvad er egentlig grunden til alle de her vaccinationer?

Tre måneder gammel og at dit barn skal have første prik i vaccinationsprogrammet. Du får i al hast bestilt tid hos lægen, og dit barn bliver vaccineret. Hurtigt overstået uden egentligt at tænke over hvorfor? I alle lande anbefaler sundhedsmyndighederne, at børn bliver vaccineret. I Danmark er det frivilligt at følge vaccinationsprogrammet, hvor børn vaccineres mod ni sygdomme. Vaccinationer forhindrer børn i at få sygdomme, som kan have alvorlige konsekvenser. Men følger et barn det danske vaccinationsprogram, er det godt beskyttet mod de ni sygdomme. De fleste børnesygdomme smitter utrolig let, så hvis børn ikke er vaccineret, vil de på et eller andet tidspunkt få sygdommene.

Vacciner forhindrer epidemier

Hvis der slet fandtes vaccinationer vil der med få års mellemrum opstå epidemier med difteri og polio. Uden vaccinen mod meningitis (haemophilus influenzae type b), vil der stadig kun være få tilfælde af sygdommen, men idet det er en meget alvorlig sygdom, tilbydes alle børn vaccinen. Men det er ikke nok, at det kun er nogle få der bliver vaccineret. For at undgå at en sygdom breder sig, skal næsten alle vaccineres.

Hvis alle blev vaccineret vil det formentlig kunne lade sig gøre at udrydde polio og mæslinger inden for nogle år. Ligesom kopper blev udryddet i slutningen af 1970erne. Der har ikke været smitte med polio i Danmark siden 1976, men sygdommen ses stadig i Indien og Afrika. Mæslinger er efterhånden også blevet en sjælden sygdom i Danmark, siden MFR-vaccinen blev indført i 1987. Men de senere år har der været flere epidemier af mæslinger i Europa, hvor der har været dødsfald blandt børn.

Børn bliver ikke bare vaccineret mod en tilfældig sygdom uden grund. For alle de vacciner der er i børnevaccinationsprogrammet, er der forinden gjort store overvejelser om sygdommenes alvor, smitterisikoen og omfanget af bivirkninger af vaccination.

Hvorfor vaccinationsprogrammet?

For at opnå den bedst mulige effekt skal vaccinationerne gives af flere omgange. Blandt andet derfor følger børnene et helt vaccinationsprogram. Nogle af vaccinerne beskytter de helt spæde børn mod livstruende sygdomme, som kighoste, Hib-meningitis og pneumokok. Selvom barnet er blevet vaccineret mod de sygdomme, så kan de godt på et senere tidspunkt i livet blive smittet, men sygdomsforløbet vil være meget mildere eller slet ikke opstå.

Andre vacciner beskytter mod mæslinger, fåresyge, polio og røde hunde. Normalt er det sygdomme, som børn kommer sig hurtigt over, men nogle vil blive alvorligt syge. Det er sygdomme, som smitter utroligt let, og næsten alle børn vil få dem, hvis de ikke bliver vaccineret. I vaccinationsprogrammet er der også vaccinationer mod stivkrampe og difteri, som forebygger alvorlige sygdomme.

Grunden til, at barnet skal have alle de her forskellige vaccinationer er, for at undgå komplikationer og dødsfald i forbindelse med sygdomme.

Hvordan virker en vaccination?

En vaccination stimulerer barnets eget immunforsvar til at danne antistoffer imod sygdommene, og hvis barnet så på et senere tidspunkt bliver udsat for smitte, vil immunforsvaret være parat til at bekæmpe sygdommen. De børn der ikke er vaccineret, vil derfor kunne få sygdommene i en senere alder, hvor sygdomsforløbet ofte vil være mere alvorligt end i barnealderen.

Når børn bliver vaccineret, får de sprøjtet enten inaktiverede dvs. dræbte bestanddele ind i kroppen eller en lille dosis levende svækket sygdom ind i kroppen.

Det kan være svært helt at undgå bivirkninger, når et barn bliver vaccineret. En almindelig bivirkning er let forhøjet feber. Det er derfor en god idé, at dit barn er helt rask, når det skal vaccineres.

Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn i Danmark bliver vaccineret for følgende sygdomme:

•    Difteri

•    Stivkrampe

•    Kighoste

•    Polio

•    Meningitis og strubelågsbetændelse forårsaget af bakterien Haemophilus influenza tybe b (Hib)

•    Meningitis og andre alvorlige sygdomme forårsaget af pneumokokbakterien

•    Mæslinger

•    Fåresyge

•    Røde hundeKilde:

www.dagenssundhed.dk

www.ssi.dk
ARTIKLER

Kun for kvinder
Menstruationssmerter og ”kur”
Læs mere
Børn og unge
Døden er os’ en naturlig del af livet!
Læs mere
Medicin
Celleforandringer er ikke ensbetydende med kræft.
Læs mere
Opskrifter
Fennikelsalat
Læs mere
Træning
TRÆNING, PRÆSTATION OG OPTIMERING
Læs mere