SENESTE INDLÆG

Kære Søs eller Kombilægen! Jeg har kæmpet med en overvægt i mange år,...
Hej Søs. Min datter, har siden hun var barn haft ekstremt tør og skællende...
Hej Søs, HJÆLP - jeg tror jeg har fået "sengelopper" For første gang...
Hej Søs... Forebyggelse af soleksem kan det afhjælpes med betacaroten og...
Hej Søs! Jeg har for nylig fået konstateret slidgigt i begge knæ. Har lige...
 Hej Søs,
Har du et bud på om man kan anvende andre...
Fødevareallergi vs. Fødevareintolerance(r).

Part I

Jeg har fået mange spørgsmål gående på fødevareallergier, intoleranser og overfølsomhed overfor nogle madvarer, hvad er hvad og hvor meget er det samme. Derfor vil jeg gennemgå hvad der ligger i begreberne, hvordan man undersøger for det og hvad man forskningsmæssigt afprøver som ”behandling”….. hvor langt er vi nået.

Part I vil indeholde en beskrivelse af begreberne (tilstandene) og de symptomer som de fleste typisk beskriver og hvordan man undersøger. Part II om de ting man har afprøvet, for at se om man reelt kan behandle fødevareallergier og –reaktioner.

Reaktioner på fødevarer er hyppige og anses for at være af allergisk karakter på grund af symptomerne. Ca. 20-30% angiver at de eller deres børn lider af en fødevareallergi. Faktum er, at en reel fødevareallergi kun er til stede hos 6-8% af børn under 5 år og 3-4% hos voksne. Det er fuldt forståeligt, at der kan herske tvivl om begreberne. Kort kan man definere en allergisk reaktion, som en ”straks-reaktion”, altså en kort reaktionstid fra indtagelse af en fødevare til der er symptomer fra kroppen. Hvor at man kan kende en fødevare-intolerans på, at der er en forsinket reaktion på noget man har indtaget, typisk indenfor de sidste døgn.

Jeg omtaler kun de store hovedgrupper, og vil ikke komme ind på de mere specifikke undergrupper.

Symptomerne på en allergi opstår ofte indenfor få minutter efter indtagelse af en fødevare, immunforsvaret overreagerer på proteiner i fødevarer, det er ikke mængdebestemt, men emnebestemt. Symptomerne er ofte udtalte, og inkluderer flere organsystemer. Slimhinderne i næse, mund og svælg hæver op; reaktioner fra mave-tarmsystemet i form af opkastninger, kvalme og den anden vej som diaré; hovedpine og svimmelhed; der kan opstå et kraftigt astma-anfald hos en astmatiker og mange får udslet som nældefeber, forværring af en børneeksem eller anden form for kronisk eksem. Derudover er der de følelsesmæssige symptomer, angst, depression og humørsvingninger.

Symptomerne på en fødevare-intolerans er ikke så udtalte, og opstår forsinket i forhold til indtagelse. Her er der typisk tale om en fordøjelse, der svigter og medfører at delvist nedbrudte fødeemner ophobes og deponeres i vævene. Det tager lidt tid og deraf fremkommer de forsinkede reaktioner. Symptomerne holder sig væsentligt længere end ved en allergi, hvor der ofte er tale om timer, kan det være dage for en intoleranse. Forsinkelsen kan også gøre det svært, at opklare hvad man har en intolerans overfor. En intolerans kan være mængdebestemt frem for emnebestemt (ensidig kost). Der er symptomer fra de samme organsystemer som ved allergien, blot af mildere, men mere langvarig karakter.

Diagnosen stilles på baggrund af en grundig sygehistorie. En undersøgelsesperiode, hvor personen i den ene periode spiser alt og skriver ned, hvis der er reaktioner. Er der reaktioner skal vedkommende så i en periode undgå de mistænkte fødevarer. Igen skrive ned, hvis der forekommer nogen reaktioner.

Får personen det bedre i løbet af anden periode, laves der provokationstest. En åben, hvor læge og patient ved hvad vedkommende indtager og derefter en blinded, hvor ingen af dem ved hvad personen indtager.

Priktests og blodprøver anvendes også, men et ensartet undersøgelsesprogram er ikke vedtaget.

Mere om det næste gang…….

Relaterede artikler

/ 10-02-2018 / Magnesium
/ 10-02-2018 / D vitamin
/ 22-10-2016 / MOTIVATION VS. VANER

ARTIKLER

Kun for kvinder
Menstruationssmerter og ”kur”
Læs mere
Børn og unge
Døden er os’ en naturlig del af livet!
Læs mere
Medicin
Celleforandringer er ikke ensbetydende med kræft.
Læs mere
Opskrifter
Fennikelsalat
Læs mere
Træning
TRÆNING, PRÆSTATION OG OPTIMERING
Læs mere