SENESTE INDLÆG

Kære Søs eller Kombilægen! Jeg har kæmpet med en overvægt i mange år,...
Hej Søs. Min datter, har siden hun var barn haft ekstremt tør og skællende...
Hej Søs, HJÆLP - jeg tror jeg har fået "sengelopper" For første gang...
Hej Søs... Forebyggelse af soleksem kan det afhjælpes med betacaroten og...
Hej Søs! Jeg har for nylig fået konstateret slidgigt i begge knæ. Har lige...
 Hej Søs,
Har du et bud på om man kan anvende andre...
Dine, mine og vores bryster.

Alle har hørt det, alle har set det i aviser, TV, blade, brochurer, kort sagt overalt har der været kampagner for: Selvundersøgelse af brysterne kunne redde liv. Men så kom artiklerne og debatterne, der gik kontra på alt det som tidligere gjorde mange mere trygge, og gav følelsen af at man ”passede på sig selv”. Nogle undersøgelser blev offentliggjort, og videnskabeligt kunne det ikke bevises, at det havde en effekt (nedsætte antallet af kvinder som fik brystkræft) at foretage selvundersøgelse. Mavepuster! De regelmæssige dates med de attributære fremspring var nytteløse, spild af tid eller…..?


På ingen måde. Den regelmæssige selvundersøgelse i form af, at kigge på brysterne i et spejl fra alle sider, undersøge først det ene og derefter det andet bryst i stående og bagefter i liggende stilling (eller liggende og derefter….), har gjort at mange kvinder kender deres egne bryster rigtig godt. Ved at der er forskel på dem, og har på den måde har fået en større fornemmelse af egen krop generelt.


Gør det til en månedlig rutine, men vær opmærksom på, at der er ændringer i brysterne før og under menstruationen, så bedst omkring 7.-10. dagen efter menstruationsstart. Brysterne ændres også med alderen, derfor godt at starte tidligt i livet, så opleves ændringerne langsomt og naturligt.
  • Sid eller stå foran et spejl med ordentligt lys. Kig efter ændringer i form, størrelse og brystvortens udseende. Kig efter udslæt, væske eller blødning fra brystvorterne, og om blodårerne er mere tydelige end tidligere. Tilsidst løft armene over hovedet, kig på brysterne og brystvorterne, se om der er forandringer og om de følger bevægelserne, når du løfter armene.
  • Læg dig med en let pude under hovedet og noget under skuldrene. Så er det lettere at undersøge brystvævet. Nogen anbefaler at venstre arm er over hovedet, når venstre bryst undersøges og omvendt. Vigtigst at armen i den side, hvor brystet undersøges er afslappet og holdes lidt ude fra kroppen. Inddel brystet i 4 dele – en vandret og en lodret linie. Samlede fingre og start udefra kanten af den ene fjerdedel og bevæg fingrene ind mod brystvorten. Du vil mærke skiftevis knudrede og bløde dele – det er naturligt. Og forskelligt fra højre til venstre bryst, samt fra kvinde til kvinde. Undersøg derefter armhulen; start oppe i armhulen med flad hånd og samlede fingre, lav små cirkelbevægelser ind mod brystet. Gentag undersøgelserne af bryst og armhule stående eventuelt mens du er i bad.
Den bedste og sikreste undersøgelse er mammografiscreening, og selvundersøgelse kan til tider vække unødig ængstelse, men der er god fornuft i at være opmærksom på brysterne, og deres forandringer gennem livet.


Gå til læge hvis:
  • Du mærker en knude eller en forandring i brystvævet eller i armhulen. Der ikke var der sidste eller forrige gang du undersøgte brystet.
  • Der er væske, blod eller lignende fra brystvorten.
  • Eksem, udslæt eller hævelser på bryst eller brystvorte.
  • Formen og/eller størrelsen på brystet ændres.
Pas på dig for du er bedst til det.


Søs
 
 
 

Relaterede artikler

/ 10-02-2018 / Magnesium
/ 10-02-2018 / D vitamin
/ 22-10-2016 / MOTIVATION VS. VANER

ARTIKLER

Kun for kvinder
Menstruationssmerter og ”kur”
Læs mere
Børn og unge
Døden er os’ en naturlig del af livet!
Læs mere
Medicin
Celleforandringer er ikke ensbetydende med kræft.
Læs mere
Opskrifter
Fennikelsalat
Læs mere
Træning
TRÆNING, PRÆSTATION OG OPTIMERING
Læs mere