SENESTE INDLÆG

Kære Søs eller Kombilægen! Jeg har kæmpet med en overvægt i mange år,...
Hej Søs. Min datter, har siden hun var barn haft ekstremt tør og skællende...
Hej Søs, HJÆLP - jeg tror jeg har fået "sengelopper" For første gang...
Hej Søs... Forebyggelse af soleksem kan det afhjælpes med betacaroten og...
Hej Søs! Jeg har for nylig fået konstateret slidgigt i begge knæ. Har lige...
 Hej Søs,
Har du et bud på om man kan anvende andre...
Statiner og skjoldbruskkirtlen

Et amerikansk forskerhold har i en undersøgelse vist at de kolesterolsænkende præparater - statiner, kan indikere en falsk skjoldbruskkirtel sygdom.

Kolesterolsænkende statins, som millioner af mennsker verden over anvender til at behandle og forebygge åreforkalkning, kan fejlagtigt angive skjoldbruskkirtel problemer, ifølge et forskerhold på Texas Health Hospital i Dallas.

Undersøgelsen: "Radio-jod undersøgelser, lav serum TSH (skjoldbruskkirtel stimulerende hormon), og påvirkning af statiner" er publiseret i månedsskriftet Thyroidea.

"Disse fund kan hjælpe læger til at stille hurtigere og mere præcise diagnoser ved mistanke om skjoldbruskkirtel problemer," siger Dr. William Harvey, en nuklearmedicinsk læge og forfatter til undersøgelsen. "Det har også meget provokerende videnskabelige konsekvenser, i takt med at vi lærer mere om, hvordan statins påvirke forskellige systemer i kroppen."

Forskerne re-undersøgte 307 patienter, hvis TSH, der er det mest almindelige mål for skjoldbruskkirtel-funktionen, i de initiale blodprøver, viste en over-aktiv skjoldbruskkirtel. Symptomer på den tilstand, kaldet hyperthyreose (forhøjet stofskifte), kan omfatte en hurtig hjerterytme og hjertebanken, rystelser, angst, svage muskler, vægttab og svært ved at sove.

Til denne undersøgelse brugte forskerne mere specialiserede diagnostiske metoder end de simple TSH tests. Disse nye tests viste, at flertallet af patienterne, der samtidig var på statiner, og som var testet hyperthyroide (dvs. forhøjet stofskifte) ved TSH prøver faktisk havde normal en normal skjoldbruskkirtel funktion. De nye prøver bekræftede også, at de patienter som ikke anvendte statiner faktisk havde skjoldbruskkirtel problemer, som de oprindelige TSH tests viste.

"Disse resultater er fascinerende, fordi der er en mulighed for, at statins kan forbedre skjoldbruskkirtel funktionen hos patienter med en overaktiv skjoldbruskkirtel," siger Dr. Mark Feldman, formand for intern medicin på Texas Health Dallas og undersøgelsens ledende forfatter. "Det kunne være en uventet, men dejlig og velkommen konsekvens af denne forskning en eller anden dag."

Hyperthyroidisme (over-aktiv skjoldbruskkirtel) berører millioner af mennesker i USA såvel som resten af verden. Graves' sygdom er den mest almindelige form for lidelse, der opstår, når kroppens immunsystem fejlagtigt angriber skjoldbruskkirtlen.

"Denne undersøgelse er vigtig, fordi det antyder, at de fleste mennesker på statiner mod for højt kolesteroltal sandsynligvis ikke har nogen problemer med deres skjoldbruskkirtel - selvom de har lav TSH i testresultaterne (normalt en indikator for en overaktiv skjoldbruskkirtlen)," sagde Dr. Patrick Barr, chef for nuklearmedicin på Texas Health Dallas og medforfatter på undersøgelsen. "Det er vigtigt, fordi patienter og deres læger kan vælge ikke at gennemgå en masse dyre, invasive undersøgelser."

Forskerne udtaler at statiner, der har antiinflammatoriske egenskaber (betændelseshæmmende), kan have en påvirkning på andre systemer i kroppen, herunder skjoldbruskkirtlen, andre kirtler og organer, men det må andre fremtidige undersøgelser vise.Texas Health Resources

www.texashealth.org


ARTIKLER

Kun for kvinder
Menstruationssmerter og ”kur”
Læs mere
Børn og unge
Døden er os’ en naturlig del af livet!
Læs mere
Medicin
Celleforandringer er ikke ensbetydende med kræft.
Læs mere
Opskrifter
Fennikelsalat
Læs mere
Træning
TRÆNING, PRÆSTATION OG OPTIMERING
Læs mere