SENESTE INDLÆG

Kære Søs eller Kombilægen! Jeg har kæmpet med en overvægt i mange år,...
Hej Søs. Min datter, har siden hun var barn haft ekstremt tør og skællende...
Hej Søs, HJÆLP - jeg tror jeg har fået "sengelopper" For første gang...
Hej Søs... Forebyggelse af soleksem kan det afhjælpes med betacaroten og...
Hej Søs! Jeg har for nylig fået konstateret slidgigt i begge knæ. Har lige...
 Hej Søs,
Har du et bud på om man kan anvende andre...
Fysisk aktive kvinder har mindre risiko for brystkræft

En tenniskamp, en løbetur eller en gennemgravning af haven kan mindske kvinders risiko for brystkræft efter overgangsalderen. Ny forskning viser, at slanke og normalvægtige kvinder kan mindske deres risiko for brystkræft ved at være fysisk aktive. Krævende fysisk aktivitet gavner mest – og gerne meget af det.

Kræftens Bekæmpelse anbefaling er, at alle voksne er fysisk aktive i en halv time om dagen.
Den nye undersøgelse er foretaget af amerikanske og tyske forskere, som i perioden 1987-1998, sendte spørgeskemaer til 32269 kvinder. Resultaterne bakkes op af tidligere forskning i sammenhængen mellem fysisk aktivitet og risikoen for brystkræft.

Størst effekt for slanke og normalvægtige kvinder

De nye undersøgelser viser, at hvis fysisk aktivitet skal mindske risikoen for brystkræft, kræver det, at man er slank eller normalvægtig. Kvinder i den gruppe kan ifølge de nye resultater mindske deres risiko for brystkræft med op til 30 procent i forhold til de kvinder, der ikke er fysisk aktive. Overvægtige eller direkte fede kvinder, opnår derimod ingen effekt.

Til det siger ph.d.-studerende Nina Føns Johnsen fra Kræftens Bekæmpelse: – ”Forskerne fandt en gavnlig effekt af fysisk aktivitet, dog kun hos en undergruppe af kvinderne, men fordi fysisk aktivitet er ekstremt svært at måle, har vi i dag ingen grund til at tro, at en gavnlig effekt af fysisk aktivitet ikke gælder alle, uanset vægt – hvilket forskerne også selv antyder.”

Overvægtige fejlrapporterer muligvis om fysisk aktivitet

Den manglende effekt hos overvægtige kvinder kan nemlig skyldes forskelle i hvordan forsøgspersonerne opfatter deres fysiske aktivitet.

– Flere andre studier har fundet at fysisk aktivitet gavner slanke kvinder mest, men forskerne er usikre på om dette fund er reelt eller skyldes at fysisk aktivitet er meget svært at måle, også hos overvægtige. Der kan således være en tendens til at overvægtige, i modsætning til deres slanke medsøstre, opfatter mindre krævende fysisk aktivitet, som krævende. Og det giver en ubalance i indrapporteringerne, forklarer Nina Føns Johnsen.

Krævende fysisk aktivitet giver størst effekt

I undersøgelserne er der skelnet mellem forskellige grader af aktivitet. Let aktivitet kan f.eks. være let husarbejde så som tøjvask, græsslåning og støvsugning eller en gåtur. Krævende fysisk aktivitet kan være gulvvask, gravearbejde i haven, en tenniskamp, løb eller anden sport.

I den nye undersøgelse var konklusionen, at der skal krævende fysisk aktivitet til, før det mindsker risikoen for brystkræft. De kvinder, som havde den laveste risiko for brystkræft, havde et aktivitetsniveau på minimum ca. 3 timers krævende aktivitet om dagen.Fysisk aktivitet kan mindske kvinders risiko for brystkræft efter overgangsalderen.Årsagen til motions effekt er ukendt

Ingen ved hvorfor fysisk aktiviet mindsker risikoen for brystkræft, men en af teorierne er, at det mindsker mængderne af hormoner i blodet, blandt andet det kvindelige kønshormon østrogen og hormonet insulin, der regulerer blodsukkeret. Derudover giver fysisk aktivitet sandsynligvis også et bedre immunsystem.

Resultaterne støttes af tidligere forskning

De nye konklusionerne bakkes op af den tidligere forskning på området. En gruppe forskere har gennemgået al litteratur på området frem til 2007 – i alt 62 artikler – og har offentliggjort de samlede konklusioner i maj i år.

Også de finder, at kvinder kan mindske deres risiko for at udvikle brystkræft efter overgangsalderen, ved at være fysisk aktive. Den største effekt ses for de slanke eller normalvægtige kvinder, og det bedste er at dyrke fysisk krævende aktivitet og være aktiv hele livet. Det kan mindske risikoen for brystkræft efter overgangsalderen med 25 procent. Men konklusionen her er også, at selv om man kun er aktiv i perioder af livet – især efter overgangsalderen – eller kun dyrker mindre krævende fysisk aktivitet, så som bevægelse på arbejdet, har det en effekt.Aktivitet hele livet - og gerne krævende fysisk aktivitet, så som en tenniskamp, har en gavnlig effekt mod brystkræft.Samlet set mener Nina Føns Johnsen, at undersøgelserne bekræfter de danske anbefalinger om at være fysisk aktiv: – Vi ved, at overvægt øger risikoen for brystkræft, og at fysisk aktivitet kan hjælpe til at forhindre vægtstigning. Samtidig beskytter det mod en række sygdomme blandt andet andre kræftsygdomme, så på den måde er der absolut stadig grund til at anbefale fysisk aktivitet til alle - uanset vægt.De danske anbefalinger om fysisk aktivitet

Sundhedsstyrelsen anbefaler at:


- Alle voksne, både unge og ældre er fysisk aktive mindst 30 minutter af moderat intensitet, helst alle ugens dage

- Alle børn og unge under 18 år er fysisk aktive mindst 60 minutter om dagen
Læs mere

•    Den videnskabelige artikel (fra Breast Cancer Research)

•    Gennemgangen af de 62 forskningsartikler (fra British Journal of Sports Medicine)

 Kilde: Kræftens Bekæmpelse


ARTIKLER

Kun for kvinder
Menstruationssmerter og ”kur”
Læs mere
Børn og unge
Døden er os’ en naturlig del af livet!
Læs mere
Medicin
Celleforandringer er ikke ensbetydende med kræft.
Læs mere
Opskrifter
Fennikelsalat
Læs mere
Træning
TRÆNING, PRÆSTATION OG OPTIMERING
Læs mere