SENESTE INDLÆG

Kære Søs eller Kombilægen! Jeg har kæmpet med en overvægt i mange år,...
Hej Søs. Min datter, har siden hun var barn haft ekstremt tør og skællende...
Hej Søs, HJÆLP - jeg tror jeg har fået "sengelopper" For første gang...
Hej Søs... Forebyggelse af soleksem kan det afhjælpes med betacaroten og...
Hej Søs! Jeg har for nylig fået konstateret slidgigt i begge knæ. Har lige...
 Hej Søs,
Har du et bud på om man kan anvende andre...
Der er en forbindelse imellem sukkerindtag og levetid

Skrevet af S. Brunner (B.A.)

Det faktum, at dyrs levetid forlænges ved at sænke deres sukker indtagelse er almindeligt kendt og anerkendt. I en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet PLoS Genetics, afslørede forskere fra Universitet i Montreal, at det er ikke sukkeret i sig selv, der er det centrale element, men det er cellernes evne til at registrere sukkerets tilstedeværelse.Den indviklede del af aldringsprocessen er stadig ikke klart defineret. Forbindelsen mellem aldring og kalorieindhold forbrug er dog helt indlysende for forskere. Til eksempel, hvorfor lever mus 40 procent længere, når deres kalorieindtagelse er reduceret til det halve?Professor i biokemi L. Rokeach, fra Montreal Universitetet, og en studerende A. Roux, som var en del af PLoS Genetics undersøgelsen, blev meget overraskede over deres resultater. De observeredede det efter at have fjernet genet for en glukose (simpelt sukker) sensor (antenne) fra gærceller, da var deres levetid den samme, som for dem på en diæt med reduceret glukose (sukker). Kort sagt, er slutresultatet for disse celler er afhængig af, hvad de tror, de spiser, og ikke hvad de egentlig spiser.

At smage og fordøjelse er de to vigtigste elementer i kalorieindtagelse og -forbrug. Når næringsstoffer nå vores celler, registrerer sensorer (antenner) på celens overflade deres tilstedeværelse. For eksempel  glukose (sukker), nogle specifikke stoffer inden i cellen nedbryder glukose (sukker) og omdanner det til energi. Det er typisk bi-produkter fra nedbrydning af blandt andet sukker, der får skylden for aldringsprocessen. Men, men Rokeach og Roux's undersøgelse hævder noget andet.Rokeach og Roux i samarbejde med professorerne i biokemi P. Chartrand og G. Ferbeyre fra Montreal Universitetet, anvendte i en anden undersøgelse en gærmodel organisme. De ville finde yderligere beviser på aldringen  og dens processer. Gærceller er i det væsentlige at sammenligne med menneske celler, deres aldrings proces er den samme, og de er lette at undersøge/studere. Ifølge resultaterne steg gærcellernes levetid, når mængden af glukose (sukker) blev mindsket i deres kost. Forskerne satte spørgsmålstegn ved, om stigningen i levetiden var en følge af faldet i cellernes evne til at danne energi, eller om det var forårsaget af en nedgang af signaler til cellerne fra glukose sensorerne.Undersøgelsen fastslog, at celler, der ikke er i stand til at forbruge glukose som energikilde stadig er modtagelige for præ-aldrings påvirkningerne. På den anden side, hvis man helt fjerner de sensorer (følere/antenner), der registrerer sukkerniveauet blev cellernes levetid forlænget betydeligt.Professor Rokeach siger "Takket være denne undersøgelse er forbindelsen mellem stigningen i aldersrelaterede sygdomme og overforbrug af sukker i dagens kost blevet meget klarere. Vores forskning åbner døren til nye terapeutiske strategier for bekæmpelse af alders-relaterede sygdomme."Partnere i forskning:

Professor Rokeach's forskning er støttet af det canadiske Institute of Health Research og af National Science, samt af Engineering Research Council. Professor Ferbeyre's og professor Chartrand's forskning er finansieret af den canadiske Institute of Health Research."Pro-Aging Effects of Glucose Signaling through a G Protein-Coupled Glucose Receptor in Fission Yeast."

Roux AE, Leroux A, Alaamery MA, Hoffman CS, Chartrand P, et al. 2009

PLoS Genet 5(3): e1000408. doi:10.1371/journal.pgen.1000408
Relaterede artikler

/ 10-02-2018 / Magnesium
/ 10-02-2018 / D vitamin
/ 22-10-2016 / MOTIVATION VS. VANER

ARTIKLER

Kun for kvinder
Menstruationssmerter og ”kur”
Læs mere
Børn og unge
Døden er os’ en naturlig del af livet!
Læs mere
Medicin
Celleforandringer er ikke ensbetydende med kræft.
Læs mere
Opskrifter
Fennikelsalat
Læs mere
Træning
TRÆNING, PRÆSTATION OG OPTIMERING
Læs mere