SENESTE INDLÆG

Kære Søs eller Kombilægen! Jeg har kæmpet med en overvægt i mange år,...
Hej Søs. Min datter, har siden hun var barn haft ekstremt tør og skællende...
Hej Søs, HJÆLP - jeg tror jeg har fået "sengelopper" For første gang...
Hej Søs... Forebyggelse af soleksem kan det afhjælpes med betacaroten og...
Hej Søs! Jeg har for nylig fået konstateret slidgigt i begge knæ. Har lige...
 Hej Søs,
Har du et bud på om man kan anvende andre...
Stress - Hvorfor tager de sig ikke bare sammen

Hvorfor tager de sig ikke bare sammen?” var sådan jeg selv tænkte, inden jeg fik stress … ”. Sådan fortæller en af mine klienter mig, kort efter han er startet i behandling for stress.Vi lever i en tid, hvor fokus er på det enkelte menneske og dets betydning i det moderne samfund. Betoningen af fællesskabet er dæmpet og den enkeltes ansvar for eget liv er i centrum. Dette er en vigtigpointe, når effektivitet og prioritering kendetegner en travl hverdag, når skellet mellem arbejde og fritid er utydeligt, når kravene til udvikling konstant er stigende, og når konsekvenserne af en global finanskrise truer forude.

Kort sagt, det moderne menneskes liv er præget af stort pres og risikoen for stress er stadig stigende.Ved stress reagerer kroppen på omgivelser, følelser og tanker, som var den klar til kamp. Stresshormonerne suser rundt i kroppen. Angsten følger én, når kroppens symptomer støjer og kommer i vejen for ens hverdag.

Tankerne myldrer i hovedet på én, og dét at foretage valg, risikerer at blive en umulighed, da ligegyldigt og vigtigt fortoner sig i hinanden. Lyst bliver til ulyst, og risikoen for forfladigelse af ens liv er stor.

Uanset alder, køn, stilling eller uddannelse opleves stress som yderst ubehageligt, og stress kommer altid ubelejligt. Spørgsmålet er nu, hvorfor man som menneske pludselig ikke mere kan være et rationelt tænkende menneske?! Kan man da ikke ”bare” tage sig sammen?!Svaret er nej, når den langvarige stresspåvirkning først har indfundet sig. Årsagen skal findes i kroppens reaktioner på belastninger. Stress forårsages af, at kroppen reagerer på en given belastning ved at komme i akut alarmberedskab. Adrenalin og kortisol frigives i store mængder og får blodsukker, blodtryk og puls til at stige, så vores krop og tanker stiger til højeste gear.

Mekanismen er smart! Fra kroppen får mennesket ekstra støtte til at klare sine udfordringer. Problemet opstår først, når belastningen fortsætter udover en relativ kort tidshorisont. Den kropslige støtte overgår nu til at stække mennesket. På grund af langvarige autonome reaktioner bliver fordelene nu til ulemper. Det indre stressbarometer bliver hypersensitivt og ryger direkte op på max, uanset udfordringens karakter. Det forhøjede blodsukker, blodtryk og puls bliver til øget risiko for hjertekarsygdomme, og den forøgede tankevirksomhed bliver til øget risiko for varige koncentrations og hukommelsesproblemer.Svaret er ja, når man stadig evner at lytte efter, hvad både krop og sind sender af signaler. Risikoen for at overhøre sig selv er stor.  Både kroppens evne til tilvænning og sindets evne til at følge samfundets pres på den enkelte er fantastisk. Udfordringen ligger i at finde og styrke sin personlige balance. Så derfor er dette ikke en nem opgave at løse selv. Men der er håb. Ved at bruge sin krop 10-15 minutter hver dag, styrker man både krop og sind. Ved at finde sine små oaser i hverdagen og nyde de 3-5 minutter, de tager, skabes der modvægt 3-4 gange om dagen til det pressede miljø. Ved at kende til, hvad der giver mening for en selv i livet, og følge dette på den lange bane, dannes modvægt til samfundets pres.Jo, der er håb …


Relaterede artikler

/ 03-12-2011 / Ayurveda
/ 22-04-2010 / Homøopati
/ 22-04-2010 / Hvad er akupunktur?
/ 22-04-2010 / Kranio-sakral terapi

ARTIKLER

Kun for kvinder
Menstruationssmerter og ”kur”
Læs mere
Børn og unge
Døden er os’ en naturlig del af livet!
Læs mere
Medicin
Celleforandringer er ikke ensbetydende med kræft.
Læs mere
Opskrifter
Fennikelsalat
Læs mere
Træning
TRÆNING, PRÆSTATION OG OPTIMERING
Læs mere