SENESTE INDLÆG

Kære Søs eller Kombilægen! Jeg har kæmpet med en overvægt i mange år,...
Hej Søs. Min datter, har siden hun var barn haft ekstremt tør og skællende...
Hej Søs, HJÆLP - jeg tror jeg har fået "sengelopper" For første gang...
Hej Søs... Forebyggelse af soleksem kan det afhjælpes med betacaroten og...
Hej Søs! Jeg har for nylig fået konstateret slidgigt i begge knæ. Har lige...
 Hej Søs,
Har du et bud på om man kan anvende andre...
Magnesium

Magnesium er for mig at se – et konge-mineral. Det beskrives mange steder som et livsvigtigt mineral, men nu er det sådan at de fleste mineraler og vitaminer er - livsvigtige, men nogen spiller en større rolle for vores basale sundhed og velvære – der hører magnesium klart til.

Magnesium er vigtigt for dannelsen af mange enzymer, der blandt andet styrer vores energiomsætning, dannelsen af proteiner og deling af cellerne. Enzymer er små stoffer, der fungerer som katalysatorer, hvilket kort betyder, at de sætter processer i gang og får dem til at forløbe hurtigere end de ville kunne uden enzymers tilstedeværelse. 99% af magnesium findes inde i cellerne, hvor det også regulerer enzymerne og deres dannelse. 

Især musklerne har brug for magnesium – derfor anvendes det i mange tilfælde med muskeluro, muskelkramper og i mange lande i forbindelse med hjerte-arytmier (hjerterytme-forstyrrelser).

Magnesium er involveret i mange organsystemer og i deres optimale funktion, herunder hjerte-kar, fordøjelse, hormon, alle muskeltyper, knogle og led, og ikke mindst immunsystemet. Det har betydning for hele nervesystemet (”Magnesium er balsam for sjælen…”) på flere måder – eks. når det kommer til kognitive og psykologiske færdigheder er magnesium en vigtig medspiller, blandt andet når det gælder indlæring, koncentration og hukommelsen. 

Magnesium er i de senere år sat i forbindelse med behandling af hovedpiner og migræner, og særligt kombineret med enkelte B vitaminer i store doser (husk altid hele B vitamin-komplekser, hvis der indtages store doser af et eller flere B vitaminer – for at undgå en mangel på de andre B vitaminer). Der er tale om forholdsvis store doser af magnesium, og selvom det er et naturligt forekommende mineral, så er overdosering i længere tid ikke hensigtsmæssigt. Når noget kan have en virkning kan det også have det modsatte – nemlig en bi-virkning. Her kan det være blodtryksfald, muskelsvaghed og diarré (over 2000 mg). 

PMS spændinger og flere psykiske symptomer, herunder mild angst, depressive tanker, generel tristhed, uro og nervøse reaktioner i muskler, samt flere symptomer i forbindelse med træthedssyndrom.

Den overordnede virkningsmekanisme for magnesium, når det kommer til positiv effekt på psykiske reaktioner, er endnu ikke helt opklaret. 

Der er forskel på hvor godt magnesium kilderne optages ind i kroppen, og mange fødevarer kan påvirke optagelsen bl.a. fytat, som findes i bønner og korn, samt oxalat som bl.a. findes i større mængder i spinat og rabarber, begge disse stoffer binder sig med magnesium i fordøjelseskanalen og dermed hæmmes en optagelse og udnyttelse i kroppen. 

For det mest optimale indtag og bidrag til magnesium niveauet i kroppen gælder at man skal fordele sit indtag over hele dagen. Tages der udover kostens bidrag et kosttilskud med indhold af magnesium, så kan en god kilde være magnesium citrat eller magnesium bundet til aminosyrer. Det bedste tidspunkt på dagen for indtagelse af et sådan kosttilskud er kort før sengetid. I dette tilfælde kan det endvidere bidrage til den gode søvn – ren win-win.

Magnesium er ligeledes meget vigtig for at andre mineraler – eks. calcium (kalk) – placeres de ”rigtige” steder i kroppen og ikke ophobes negativt i eksempelvis blodkar og bindevæv, eller andre steder, hvor det kan medføre negative reaktioner. 

…..endnu et eksempel på, at de færreste vitaminer og mineraler kan stå alene – synergi-effekter – er måden vi opnår de største virkninger/effekter på i og for vores krop. 

Fødevarer med højt indhold af magnesium.

En nem måde at huske fødevarer, der er gode magnesiumkilder er at tænke fiber. Fødevarer der er rig på fiber er generelt rig på magnesium.

Fødevarer med højt magnesium indhold omfatter bælgfrugter, fuldkorn, grøntsager (især broccoli, squash og grønne bladgrøntsager), frø, kerner og nødder. Andre kilder omfatter mejeriprodukter, kød, chokolade og vand med et højt mineralindhold.

10 fødevarer rig på magnesium (pr. 100 g.):

– Mandler: 265 mg.

– Havregryn: 200 mg.

– Kikærter: 158 mg.

– Bulgur: 116 mg.

– Mørk chokolade: 121 mg.

– Tofu: 111 mg.

– Figner: 92 mg.

– Jomfruhummer: 68 mg

– Spinat 26 mg.

– Broccoli: 20 mg.

 

 

Relaterede artikler

/ 10-02-2018 / D vitamin
/ 22-10-2016 / MOTIVATION VS. VANER
/ 22-10-2016 / Den stressede mave

ARTIKLER

Kun for kvinder
Menstruationssmerter og ”kur”
Læs mere
Børn og unge
Døden er os’ en naturlig del af livet!
Læs mere
Medicin
Celleforandringer er ikke ensbetydende med kræft.
Læs mere
Opskrifter
Fennikelsalat
Læs mere
Træning
TRÆNING, PRÆSTATION OG OPTIMERING
Læs mere